Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Демонстрация на видеозаснемането при преброяването на гласовете за изборите организира МЕУ

Политика

Демонстрация на видеозаснемането при преброяването на гласовете за изборите организира МЕУ

Демонстрация на видеозаснемането при преброяването на гласовете за изборите организира МЕУ - Tribune.bg
Снимка:

Видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден е непознат процес в рамките на ЕС и за пръв път ще се прави у нас, отчете министър Тодоров

Системата за видеонаблюдение и видеозаснемането след края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите бе представена в Министерството на електронното управление/МЕУ/.

„В страхотен дефицит от време сме. Освен това технологично трябваше да преодолеем няколко сложни въпроса, тъй като не навсякъде има интернет покритие от телеком операторите, както по отношение на територията на страната, така и по отношение разположението на всички изборни секции в страната“, посочи в началото служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. Той отчете, че видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден е непознат процес в рамките на ЕС и за пръв път ще се прави  у нас.

„В рамките на Европа само в Русия има подобни действия. Предложили сме вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет. Търсихме начини и вече сме намерили за техническата логистика на устройствата към изборните секции, така и обратния им път“, уточни министър Тодоров.

Той припомни и стойността на проекта – 6.5 млн.лв. с ДДС.

Ивайло Филипов, изп. директор на „Информационно обслужване“, на когото Министерски съвет е възложил да е системен оператор към Министерството на електронното управление за изборния процес, представи на медиите портала, от който след края на изборния ден ще има излъчване на видеонаблюдението от всяка секция - evideo.bg.

„Облачна система ще се използва. Безжичните технологии се увеличиха. Порталът е изведен извън България на платформа на един от трите гиганти в света. Ще отговорим подобаващо, ако има атака“, ангажира се Филипов.

В хода на демонстрацията стана ясно, че отварянето и показването пред камера на една бюлетина отнема една минута.

„Доставените устройства за видеонаблюдение са 12 130. 5% от тях са за резерв“, отбеляза министър Тодоров.

Предстои техническите забележки да бъдат изчистени, а от средата на седмицата да започне и обучението на членовете на СИК за работа със смартфоните за видеонаблюдение.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети