Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ден след поредно австрийско „Не“ за Шенген: Николай Денков заминава за Виена

Политика

Ден след поредно австрийско „Не“ за Шенген: Николай Денков заминава за Виена

Ден след поредно австрийско Не за Шенген: Николай Денков заминава за Виена - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът ще има среща на четири очи с с австрийския канцлер Карл Нехамер

Министър-председателят Николай Денков ще посети днес Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия-България, Румъния" д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

В навечерието напосещението на Денков във Виена министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде да се разбере, че е против разширяването на Шенген. 

Австрийският вътрешен министър е срещу разширяване на Шенген – видял оградата между България и Турция

"Шенген не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия - със Словакия, Словения - с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство", коментира вчера Карнер по време на интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ), цитиран от БТА.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети