Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Деница Сачева е новият социален министър

Политика

Деница Сачева е новият социален министър

Деница Сачева е новият социален министър - Tribune.bg

Сачева: Против насилието над жени съм и за семейство от мъж и жена

С гласовете на 114 депутати, 106 – против и 3 „въздържали се”, Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика, след което положи клетва.

Кандидатурата ѝ влезе извънредно в пленарната зала. Представи я вицепремиерът Томислав Дончев заедно с предложението за освобождаване на Бисер Петков като социален министър. От БСП, ДПС и „Атака“ заявиха, че няма да подкрепят предложението на Министерски съвет.

От „Атака“ и БСП напомниха, че не са обявени мотивите за освобождаването на Петков, както и че те са срещу самата личност на бъдещата министърка. Националистите държаха Деница Сачева да отговори на въпроса дали ще лансира Истанбулската конвенция.

„Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи. Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсионери под прага на бедността и провал на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза“, изтъкна социалистът Драгомир Стойнев.

От ДПС не спестиха острите си критики първо към процедурата и спешността, с която дневният ред на парламента се променя, а след това защитиха Бисер Петков. „Смяната на принципи – „стани да седна“, няма да реши проблемите. Социалното разслоение е това, което дразни всички български граждани“, обърна се Хасан Адемов към управляващите.

„Някой говори силно и вика, когато няма какво да каже“, отговори на критиките вицепремиерът Томислав Дончев, за чието протеже минава Деница Сачева.

Коя е Деница Сачева – новият министър на труда и социалната политика?

Валери Симеонов от „Обединени патриоти” напомни, че се случва нещо съвсем естествено със смяната на един министър с друг.

„Не присъстваме на избор на министър, а на папа. Министърът е длъжен да изпълнява програмата за управление, а не мащабни вселенски злодейства като Дарт Вейдър. Не виждам защо трябва предварително да сме убедени, че тази госпожа няма да си свърши работа. Тя ще бъде министър и ще изпълнява решенията на тази политическа коалиция, която сме ние и искам да ви убедя, че залитания няма да има. Ние като коалиция променяме действителността. Патриотите са държавно отговорна политическа сила. Да дадем малко повече шанс и доверие на новия министър”, поиска Симеонов.

Корнелия Нинова напомни на управляващите, че от 19 министри в кабинета са сменени 8, а кадровата промяна се правела според нея, за да се изкара мандата. Това даде повод на Лъчезар Иванов от ГЕРБ да я попита какво е направила като председател на социалната комисия в парламента през 2013 г., както и защо през 2007 г. премиерът Станишев я е отстранил заради съмнения в корупция.

В отговор на критиките Деница Сачева благодари за доверието.

„Съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, свързани със социалната политика. Здравеопазване, образованието и финанси са водещи, а в тези сфери аз имам познания, така че ще бъда полезна. Що се отнася до политиките, които ще изпълнявам, ясно че управленските приоритети на това правителство са ясни и няма да има изненади в това отношение. Ще отговоря на мащабната дезинформационна кампания в моя чест. Анкетата, която се обсъжда, е въведена по времето на министър от БСП, който беше кандидат за кмет, по времето на министър Анелия Клисарова. Джендър идеологията не е подкрепяна от нито един член на министерството на образованието. По отношение на Истанбулската конвенция има решение на Конституционния съд. Против насилието над жени съм и за семейство от мъж и жена. Използвам международния ден на хората с увреждания, за да заявя, че няма да отстъпя от нищо завоювано досега. Диалогичност, баланс и добронамереност, това мога да обещая”, заяви от трибуната Деница Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати