Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева сравни Петков с Орешарски: Обещавал пари без разчет откъде ги взима

Политика

Сачева сравни Петков с Орешарски: Обещавал пари без разчет откъде ги взима

Сачева сравни Петков с Орешарски: Обещавал пари без разчет откъде ги взима - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ са „за“ увеличаване на пенсиите, но искат да знаят откъде идват парите

„ГЕРБ е „за“ увеличаване на пенсиите, но парите как ще се намерят“, попита по повод актуализацията на бюджета в кулоарите на парламента Деница Сачева, бивш социален министър и депутат от ГЕРБ.

„Политическа лъжа е, че нашата политическа партия не иска да увеличава пенсиите. Напротив, точно обратното. Това е видно от последното управление на г-н Борисов, когато минималната пенсия беше вдигната със 170 лв., а средната пенсия за 4 години нарасна с почти 200 лв. Разликата обаче е, че ние винаги сме били отговорни не само към пенсионерите, а и към хората, които работят и които със своите данъци осигуряват на практика изплащането на пенсиите. В бюджета на НОИ една голяма част от парите идват от данъците, а не от осигуровките на хората“, подчерта тя.

„Това, на което ние остро се противопоставяме в момента, е фактът, че не е ясно откъде ще дойдат парите за увеличаването на пенсиите. За тази година те се предвиждат от Плана за възстановяване и устойчивост. Независимо от това какво казват управляващите, числата са много ясни. Балансът се осигурява от очаквания 1 млрд. от Плана за възстановяване и устойчивост, които дори не се знае дали ще дойдат до края на годината. За 2023 средствата, които са необходими са в размер на 3.7 млрд. лв., 2024 г. в размер на 4.2 млрд. лв. Нямаме ясна тригодишна прогноза откъде ще дойдат тези приходи“, изтъкна Сачева.

Тя напомни, че настоящето правителство действа като правителството на Пламен Орешарски преди време, когато се поемаха ангажименти пред определени социални групи, без да се направят разчети кой и от къде ще намери нужния финансов ресурс.

„На практика това, което се случва в момента и въпросът, на който правителството и лично Асен Василев трябва да отговори е следният: какво ще се случи 2023 г. и 2024 г. Предложенията са три - по-високи данъци и по-високи осигуровки, нови заеми или никакви увеличения за пенсионерите в следващите три години, независимо от евентуалната инфлация или кризите, които може да има“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Тя бе категорична, че ГЕРБ са против безотговорното отношение от страна на управляващите и против това те за пореден път да злоупотребяват с най-уязвимите хора в България, каквито са българските пенсионери.

Депутатът от ГЕРБ коментира и темата с „пазаренето“ на депутати в парламента за подкрепа на кабинета.

„Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция. Оказа се всъщност, че те се мразят помежду си и то изключително много. За нас остава учудването как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада, с взаимни обвинения в корупция“, посочи депутатът от ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати