Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента

Политика

Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента

Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента - Tribune.bg
Снимка:

Над 17 млн. лева са изплатени по мярката „Запази ме"

Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурно ще действат максимално дълъг период, коментира пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

„Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти“, посочи Сачева относно разхлабването на мерките. По думите ѝ за образованието и учениците има консенсус, а относно отварянето на ресторантите водещи са препоръките  от Оперативния щаб.

„На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане“, коментира социалният министър. Тя уточни, че по мярката на 60/40 има средства до края на септември, а мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година.

„Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни Сачева.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20.

По мярката Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средствата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидатстваха около 8000 работодатели за 46 000 работници, обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва, като за месец януари тя е 7%.

„Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%“, отчете социалният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети