Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Деница Сачева: Смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя както сега

Политика

Деница Сачева: Смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя както сега

Деница Сачева: Смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя както сега - Tribune.bg
Снимка:

Сачева подчерта, че има много добър диалог с министър-председателя

Смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя както сега. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в кулоарите на парламента веднага след като положи клетва.

Тя заяви още, че в момента има много дискусии в обществото, особено по теми, свързани с политиките за деца. Според нея това е една от основните причини в момента да поема поста на социален министър.

Първото нещо, което ще направи Сачева е разговор с всички граждански организации и преглед на текстовете на Закона за социалните услуги, които притесняват групи от обществото. Целта е да се намерят възможно най-балансираните решения.

„Очевидно се искаха от мен отговори, които аз днес дадох, по отношение на теми, които са чувствителни за българското общество. Джендър идеология в българското образование няма, не се въвежда и не е имало такива намерения. Това е била една от основните причини. Опасения и страхове, които в момента се развиват. Иначе какви са другите политически мотиви, в които моята личност е въвлечена по неволя, не искам да гадая и коментирам“, категорична бе тя.

Според нея малко повече трябва да бъде запознато обществото какво правят неправителствените организации и какво представляват социалните услуги, защото това очевидно не се познава достатъчно добре.

„Аз смятам, че самият факт, че когато преди 20 години започвах работа в Министерството на труда и социалната политика, имаше 50 хиляди деца в българските институции, а днес няма изобщо домове за деца с увреждания, мисля, че е нещо, с което хората трябва да се гордеят, а не трябва да отричат абсолютно всичко постигнато“, заяви още Сачева.

По думите ѝ по отношение на деинституциализацията в България са постигнати много големи успехи.

„България трябва да се гордее по отношение на изключителния напредък, който направи в областта на правата на хората с увреждания и по отношение правата на децата“, посочи тя.

Тя отчете, че има много проблеми и част от тях са свързани с кадровото обезпечаване и с позицията и статуса на социалните работници.

„Социалната политика се прави от хора за хора", категорична беше Сачева и допълни, че хората, които работят в социалната сфера, трябва да получат своето достойно възнаграждение.

На въпрос дали ще постигне добър диалог с майките на деца с увреждания, които се обявиха против смяната на министъра и в защита на Бисер Петков, Сачева отговори, че ще направи всичко възможно и ще говори с тях.

Сачева коментира прессъобщението, в което се канят журналистите на предаването на поста ѝ от министър Бисер Петков, преди тя да бъде избрана така: „Не зная кой направи това. Очевидно беше организирана миникампания. Имаше явно добра организация с подривни действия. Аз все още не съм встъпила. Току-що положих клетва“, посочи  тя.

Тя заяви категорично, че има много добър диалог с министър-председателя.

„Премиерът ми предложи и въобще с него съм говорила, включително и за настоящия си пост за зам.-министър на образованието и науката“, отбеляза тя.

Деница Сачева каза още, че възнамерява да запази екипа на Бисер Петков, но ще направи преглед.

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети