Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Деница Сачева в декларация: Даваме кредит на време. Компромисът беше направен в името на България

Политика

Деница Сачева в декларация: Даваме кредит на време. Компромисът беше направен в името на България

Деница Сачева в декларация: Даваме кредит на време. Компромисът беше направен в името на България - Tribune.bg
Снимка:

Ясно и на висок глас искаме да ви заявим – ние нямаме нужда от пране на нашия имидж, заяви депутатът на ГЕРБ

„Още в първите дни на настоящото Народно събрание ние от ГЕРБ – СДС ясно заявихме от тази трибуна, че знаем от опит, че битката със самия себе си е най-трудната битка. И че тя си струва да бъде проведена и спечелена, ако това ще даде дългосрочни перспективи на държавата“, заяви от парламентарната трибуна в декларация депутатът Деница Сачева.

„Интересите на хората и държавата днес изискват работещ парламент и стабилно редовно правителство. Това е възможно, само ако се намери баланса на интереси на всички граждани, ако има споделена отговорност и се отчитат резултатите от избора, който хората вече 5 пъти правят.  Изборите можеха да са алтернатива, само ако ще произведат по-добър резултат и ще дадат възможност за стабилна и смислена управленска конфигурация. На този етап няма такава перспектива.

Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или някои може да продължават да ги заслепяват, продавайки им непрекъснато илюзия за светлото бъдеще, но какво точно ще произтече от това? Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. В тези обстоятелства“, заяви още Сачева.

„Днес имаме съгласие, крехко, трудно постигнато, но все пак съществуващо мнозинство за промени в Конституцията, за съдебна реформа, за продължаване на пътя на България в Европа, за проектите и програмите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, за продължаване на модернизацията на българската икономика, образование и отбрана.

Не на последно място България е парламентарна република, в която властта произтича от народа и се упражнява за народа. Време е да престанем да застрашаваме това. За да функционира държавата, за да има реално разделение на властите и да се спазва принципът „власт власт възпира“, е абсолютно задължително да има работещ парламент. Парламентът е тази институция, която представлява избора на хората. Тук са тези, които са избрани да представляват различните гледни точки и разбирания на групи хора за по-добър живот.

Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа, които не е ясно чии и какви интереси защитават и управляват без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия. Служебните правителства имат ограничени правомощия. Те трябва единствено и само да поддържат нормалното функциониране на държавата до избор на редовно правителство и да организират избори. Не може избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да определят бъдещото на страната. Това е жанр на абсурда.

Да, съвместно управление между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент. Двете политически сили, които са събрали най-много гласове на изборите и които имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация.  Без съмнение, ние имаме натрупано недоверие помежду си, това, че ще работим заедно, съвсем не значи, че няма да има напрежение и критики, но в политиката трябва  да се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частните субективни интереси.

Политиката освен разговор между несъгласни, както казва Христо Иванов, трябва да бъде преди всичко действие. Действие за постигане на обществени цели.

Бих искала да се обърна към всички мои колеги от ГЕРБ – СДС, които днес с противоречиви чувства ще подкрепят това правителство. Всичко мои колеги са убедени европейци, обичат България, преминали са през много трудности и изпитания, лични саможертви и битки. Днес, уважаеми мои колеги, не даваме кредит на доверие. Ние даваме кредит на време. Време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. И затова тяхната отговорност е огромна. Не само пред гражданите, но и пред историята. Защото от техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът от несбъднати мечти.

Обръщам се и към колегите от ППДБ. Вярваме, че днес вие сте в същата ситуация като нас. И добре разбирате, че изборът, който предстои да направите днес е въпрос на отговорност и на разбиране какво представлява политиката изобщо. Решаването на политически кризи никога не може да се случи по начин, който да  е удобен за политическите участници. Кабинетът, който ще гласуваме днес, не е представителен на мнозинството в Народното събрание и компромисът е направен само от нас. В името на България.

Ясно и на висок глас искаме да ви заявим – ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Ние никога не сме работили за личните си образи. Това, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, е единствено и само образа на България, за да може тя да има достойно място в Европа, да влезем в Шенген и Еврозоната, и гласът ни отново да започне да се чува. Европейските решения да не се изпълняват, а изработват с наше участие.

Когато и ние, и вие, сме направили компромиси, които доскоро са изглеждали невъзможни, имаме само един избор, за да ги обясним - бързи и добри резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет.

Нека енергията, амбициите и времето, което си даваме, да отидат само за това“, заяви в заключение Деница Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети