Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: До момента спор с Мария Габриел не съм имал

Политика

Денков: До момента спор с Мария Габриел не съм имал

Денков: До момента спор с Мария Габриел не съм имал - Tribune.bg
Снимка:

„Съставът на кабинета ще се основава на това, което вече представихме. Ако има промени, те ще са в няколко имена и ще са свързани с желанието ни да извадим още по-добър състав. Където е възможно, търсим експерти“. Това коментира пред NOVA акад. Николай Денков.

Той уточни, че в хода на преговорите са се разбрали, че обявеният кабинет е този, от който се тръгва.

„До момента спор с Мария Габриел не съм имал. С нея се познавам от няколко години в качеството ѝ на еврокомисар. В областите, в които сме имали контакти, сме се разбирали достатъчно добре. Това е важно, защото липсата на доверие е огромен проблем в нашата политика. Аз поне ѝ имам доверие, че ние можем да работим заедно. До момента това усещане се потвърждава”, добави той.

Акад. Денков е на мнение, че ротацията крие много подводни камъни.

„Нямам никаква илюзия, че задачата, с която се захващаме, е много трудна. Политическият опит в другите държави показва, че понякога този тип правителства с ротация не успяват да се справят, провалят се в опита да се реализират последователните мандати. Но има и други държави, в които се реализират”, казва той.

Той обясни, че пред всякакви други алтернативи, ротацията е била единствената, която води до няколко положителни резултата.

За Денков важен въпрос в момента е да се изтегли бюджетът с абсурдния, по думите му, дефицит от 6,4% и да се внесе „нормален” бюджет, който да се приеме бързо. „Това напрежение, което се натрупва - дали ще има заплати и пари за пенсии, трябва да успокоим хората. И да стабилизираме дискусията за бюджета”, посочи той.  

За него е ясно, че щом правителството е ротационно, означава, че е по-различно от коалиция. „С влизането на Мария Габриел ние сме в някакъв тип сътрудничество с нея и партията, която я излъчва. Причината е ясна - ние имаме нужда от мнозинство, за да бъде подкрепено такова правителство”, каза още Денков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати