Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков и Габриел: Показахме, че сме екип, работим за влизане в еврозоната от 1 януари

Политика

Денков и Габриел: Показахме, че сме екип, работим за влизане в еврозоната от 1 януари

Денков и Габриел: Показахме, че сме екип, работим за влизане в еврозоната от 1 януари - Tribune.bg
Снимка:

Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел заявиха, че са доказали, че работят като един екип през миналата година и са поставили правилната посока. Те обещаха, че ще работят за приемането на България в еврозоната от 1 януари 2025 г., защото това е добро за бизнеса и гражданите.

„С Мария Габриел никога не сме вадили томахавките, това помага за този цивилизован подход. Много се надявам да заровим томахавките в България и да покажем как всеки от нас може да свърши по-добра работата, така че всички да бъдат доволни – и граждани, и бизнеса. В България има много несправедливост, но през 2023 г. ние сложихме посока – цивилизованата, европейската, която не е свързана с далавери и знания“, заяви премиерът пред „Дарик“.

За вицепремиера и външен министър Мария Габриел първата ключова дума е диалог и последователност, това показахме през изминалите месеци и то трябва да продължи. „С последователност, визия, експертиза да продължим да показваме резултати. Сложихме край на несправедливостта България да не бъде активна и да не прави политики“, каза тя.

Акад. Денков е провел доста разговори с различни хора по време на форума в Давос. „България е прочута и известна със своите олимпийци по природни науки, като добавим към това развитието на информационните технологии, България изглежда доста привлекателна в нашия регион. България може да е хъб за развитието на тези технологии. При прехвърлянето на веригите на доставки ние сме едно място, което може да бъде запълнено. Имаме много региони, които имат огромен потенциал с математическите и езиковите си гимназии. Това дава усещане, че държавата има потенциал. С приемането на еврото ние сме изключително интересни“, разказа своите впечатления премиерът. Според него ако искаме доходите да се повишават, ние имаме нужда от инвестиции, но затова трябва да започнем да използваме този потенциал.

Габриел се спря на мястото на българската външна политика. „България е фактор за сигурност и стабилност в Югоизточна Европа, последователно отстояваме това с действията си. България дава много ясна заявка, че ще бъде фактор за сигурност с политиката си по отношение на Западните Балкани и Черноморския регион“, каза тя и подчерта добрите ни отношения със съседите ни – Румъния, Гърция и Турция.

МВнР се отвори към света, възстановихме партньорството със САЩ и Великобритания, България се превърна в регионален иновационен лидер, полагат се много усилия да модернизацията на дипломатическата служба. „За да имаме мотивирани служители, ние трябва да подкрепяме нашите служители“, каза тя, говорейки за актуализацията на парите за родните дипломати, работещи зад граница. „През изминалите няколко месеца ние показахме, че сме Екип България“, категорична е Габриел.

Акад. Денков заяви, че България стои добре по отношение на всички показатели за еврото, с изключение на инфлацията, но всички разбирали, че това е привнесено от вън с цените на горивата и храните. Той заяви, че инфлацията продължава да пада много бързо всеки месец, но на запад тя остава по-ниска. „Има какво още да се желае по отношение на инфлацията. Прегледът на индикатор инфлация да бъде направен през есента, защото тогава той ще бъде подходящ за еврозоната. България има подкрепа и има своето място в еврозоната. Това е целта и работим за това. Няма нищо фатално обаче, ако влезем в еврозоната и през май 2025 г. Датата не е сакрална, важно е да работим за влизането. Това е свързано с благосъстоянието на бизнеса и гражданите, за контрол над банките“, обясни премиерът.

Той подчерта, че увеличението на доходите е по-голямо, отколкото инфлацията през 2023 г. Така Данков коментира личното усещане на инфлацията, което показва, че българите живеят зле заради поскъпването на живота.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети