Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков няма да обяви Митрофанова за персона нон грата, но настоя да бъде предупредена

Политика

Денков няма да обяви Митрофанова за персона нон грата, но настоя да бъде предупредена

Денков няма да обяви Митрофанова за персона нон грата, но настоя да бъде предупредена - Tribune.bg
Снимка:

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за персона нон грата заради скандалното изявление на Пьотр Толстой, че Черно море е руско и трябва да бъде установен контрол над него, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

„Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България и вероятно бихме ги подминали ако той не беше народен представител. Той е в рамките на институционално представителство, правейки тези изказвания, минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с МВнР. Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказания“, поясни той.

Денков обясни, че трябва да бъде предадено събщение на посланик Митрофанова за неприемливостта на подобни изказвания. „Не смятам, че трябва да бъде обявена за персона нон грата заради едно такова изказване, все пак то не е нейно“.

Според Денков голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба. „За руската публика да се покаже колко са велики нещата, които се правят в момента от ръководството на Руската федерация, но те си имат отчасти външна аудитория”, каза той и уточни, че за външната аудитория има няколко посоки като едната е да се плашат българските граждани.

„Не трябва да се плашите. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава-член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът”, категоричен бе той.

Атлантическият съвет призова Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

От Гърция премиерът коментира и идеята за промяна на националния празник на България. „Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност винаги е бил най-светлият празник, който обединява всички. Няма никакво съмнение, че най-подходящият ден е именно 24 май“, заяви Денков.

Думите на министър-председателя идват след критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че столетницата би подкрепила промените на ПП-ДБ, ако бъде премахната идеята за промяна на датата за национален празник на България.

„Ако 24 май е неподходяща дата за г-жа Нинова, нека каже коя дата е“, попита той.

Относно газовите връзки с Гърция, премиерът разкри, че има интерес от страна на Атина към разширението на газовото находище в Чирен, за да могат срещу заплащане, да ползват допълнителни обеми. Той съобщи, че от Гърция е проявен интерес и към евентуално изграждане на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“.

„Връзките са изградени. Миналата година Гърция изигра ключова роля, когато беше спрян газът от „Газпром“, за да можем без прекъсване да захраним нашата икономика и битовите потребители. В момента се работи усилено към увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде. В момента това се прави чрез поставянето на нови компресорни станции. Това позволява не само България да бъде захранена, но и да може да се пренася газ към съседни страни, на север и на запад от нас“, коментира Николай Денков.

Концесии на пристанищата в Кавала и Александруполис

„Беше важно за нашата държава да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. По отношение на Кавала, предстои подписване на договор на гръцката държава с концесионера и ясно е заявено съгласие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за преговори е 20% участие на България. Това е независимо от терминалите за втечнен газ, а е за самото пристанище. Предстои в следващите месеци да има развитие по темата“, обясни Денков.

Премиерът подчерта, че за пристанището в Александруполис на този етап концесията е спряна, но ако отново бъде открита, България ще може отново да заяви своя интерес.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети