Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Няма да водим преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС

Политика

Денков: Няма да водим преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС

Денков: Няма да водим преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ имат три избора: да подкрепят кабинет с втория мандат, да си направят техен кабинет на малцинството или да направят правителство с БСП и ДПС

Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ няма да води преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС. Това заяви пред Нова телевизия избраният за кандидат-премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

„Направихме го не заради ГЕРБ. Не приемаме ултиматуми, не приемаме условия. Опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, за да се разплете този пъзел – как да направим работещо правителство. И с откриването на парламента го направихме – нестандартен ход, но проработи. Има законодателна програма, има председател. Същото се опитахме да направим и тук. Задължение на Борисов е да реши какво ще прави с първия мандат. Ние сваляме картите на масата, казахме какво предлагаме, да решават какво ще правят“, подчерта академик Денков.

По думите му съставът на проектокабинет, който ПП-ДБ предлагат, не е консултиран с ГЕРБ. „Те го получиха като списък, след като беше излязъл по медиите. Ясно искам да кажа, че преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Гледаме да станат по-добре програмите, които трябва да се изпълняват. Преговаряме по това какво трябва да се свърши и за какво би имало подкрепа“, допълни бившият министър на образованието.

Николай Денков категорично заяви, че преговори с партията на Бойко Борисов за министри и зам.-министри не се водят. „Първият мандат се държи от ГЕРБ, вече всички въпроси трябва да са към тях. Имат три избора: да подкрепят този кабинет с втория мандат; да си направят техен кабинет на малцинството и да си търсят подкрепа от други партии. Третият вариант е да направят кабинет с БСП и ДПС – хартиената коалиция“, каза още депутатът.

Денков аргументира избора на състав на кабинета. „От колегите съм натоварен с изключително трудна задача. Представям си се като треньор, който трябва да избере екип и с този екип да спечели мача. Представете си, че имате два екипа с два треньора и ги пуснете на терена. Как ще работи тази конструкция? Един Министерски съвет трябва да е екип. Ако няма разбирателство в този екип, ще се върнем на ситуацията преди една година. Трябва да има ясен екипен принцип при съставяне на кабинет. Там е и мястото на Асен Василев. Той е специалистът по финанси, имам му доверие, че може да оправи кашата с финансите, която забърка министерството“, заяви кандидат-премиерът с евентуален мандат на ПП-ДБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати