Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков подарил на Зеленски реплика на меч на хан Кубрат. Украинският президент обаче не го видял (ВИДЕА)

Политика

Денков подарил на Зеленски реплика на меч на хан Кубрат. Украинският президент обаче не го видял (ВИДЕА)

Денков подарил на Зеленски реплика на меч на хан Кубрат. Украинският президент обаче не го видял (ВИДЕА) - Tribune.bg
Снимка:

Поканата ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си страданието на украинците, но и нашият героизъм, заяви Денков

В рамките на визитата си в Украйна Николай Денков разговаря с президента Володимир Зеленски в двореца в Киев. Българският министър-председател е подарил на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат. Подарък обаче изненада украинският президент, който разбра за подаръка буквално на брифинга. „Не съм го виждал. В повече държави, когато получвам подаръци не ги виждам, но всичко остава в Украйна“, каза Зеленски. Денков му разказа легендата и символиката на меча. 

„Единият е, че свободата се постига с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни“, посочи премиерът. 

Руската агресия превръща този регион в един от най-горещите, заяви Зеленски в рамките на общото си изявление с Денков. И добави:  

Украйна цени всяка проява на подкрепа на нашата отбрана. Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия за Черно море, за търговските маршрути и подновяване на нормално корабоплаване. Това е много важно, че въпреки трудностите и сложното време успяваме да осигуряваме нормални икономически отношения. Ще работим да подпомагане на икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Отделихме внимание и на двустранните споразумения за сигурност, както и за въпросите за отговорността на Русия“, заяви Зеленски.

България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници. България ще се присъедини много активно към работата по привличане на Русия към отговорността за престъпленията на агресията. Много ценим подкрепата на България на нашето евроинтеграционно и евроатлантични стремежи. Формулата на мира с подкрепа от България е много ценно. Ние много ценим активната роля на България за мира“, посочи украинският президент.

Денков от своя страна нарече Зеленски „скъпи Володимир“ и му благодари за поканата. „Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район“, подчерта българският премиер. „Продължаващата вече 2 години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България.

Ето защо, подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите. А и, както казва бесарабският българин Георги - сапьор на фронта: “Ние сме братя, ние сме едни хора..”. България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия. На страната на човешкия живот и достойнство, на свободата, демокрацията и международния правов ред“, заяви още Денков. „Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, водена от режима на Путин с недопустима цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена.

И повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали. Затова българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

Оставаме ангажирани с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията. Русия не може да спечели тази война! И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призовавам международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден поскоро!“, заключи Денков. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети