Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Понесохме политическата отговорност за „сглобката“, затова ни спаднаха резултатите

Политика

Денков: Понесохме политическата отговорност за „сглобката“, затова ни спаднаха резултатите

Денков: Понесохме политическата отговорност за сглобката, затова ни спаднаха резултатите - Tribune.bg
Снимка:

„Има една стара максима, че който гледа назад, много е вероятно да се спъне напред“, обяви Росен Желязков в отговор на въпроса защо не се случи ротацията в кабинета „Денков-Габриел“ в рамките на 49-ото Народно събрание, известен като „сглобката“ в рамките на предизборния дебат по БТВ.

„Ако непрекъснато си повтаряме грешките, а те вероятно са били взаимни, няма да можем да се откъснем от тази тенденция на непрекъснато взиране в дефектния на другия и няма как да мислим какво стабилно и устойчиво управление бихме могли да направим“, допълни Желязков.

По думите му настоящата предизборна кампания име основна цел – да се посочат решенията как в 51-вото да се сформира стабилно управление, която да излъчи стабилна изпълнителна власт.

„Така е – трябва да се учим от уроците на това, които сме преживели. Ако трябва да обобщя накратко – ротацията се препъна в борбата с корупцията. И не говоря за етикети – кой какъв е, говоря за това да бъдат приети закони“, коментира Николай Денков.

Желязков допълни, че дефект на общото управление на двете коалиции е била липсата на коалиционно споразумение.

Денков се съгласи, че трябва много по-ясно да се разпишат ангажиментите и уточни, че политическа отговорност винаги се носи от тези, които са гласували за дадено правителство.

„Политическа отговорност, както видяхме, понесохме ние – затова ни спаднаха резултатите. Трябва да е ясно кой ще носи политическа отговорност  сега, когато тръгнем да преговаряме за правителство“, заяви бившият премиер.

Според Делян Добрев сглобката е била грешка и това има цифрово изражение – 18 млрд. лв. дефицит в бюджета за следващата година. Според него седмица преди изборите не бива да се поставят нови червени линии, а да се търси съгласие по важните теми.

„Денков говори за корупция. За каква корупция говорите, след като при вашето управление тя достигна рекордни стойности. За 2023 г. имаме най-високият индекс за корупция в България за последните 20 г. Точно вие да говорите кака сте се борили с корупцията е несериозно“, нападна опонентите си представителят на ГЕРБ.

„Нека не започваме така дебата, защото ние можем да говори много за корупция, свързана с вашето име. Да си говорим ли за „Южен поток“, за обещанията за безплатно саниране, което не е вярно, за всички неистини, които сте изричали в този и много други ефири и от трибуната на Народното събрание“, отговори му Кристина Петкова.

„За правителство ще потърсим подкрепа от вторите в парламента, ако не я получим, ще предложим правителство на малцинството и ще очакваме подкрепа на база заявените от нас приоритети и стратегически цели“, каза Росен Желязков по темата за евентуално бъдещо управление с ПП-ДБ, на които социолозите отреждат да са втора политическа сила в 51-вия парламент.

Желязков допълни, че е възможно е вариант на правителство на ГЕРБ-СДС и  ПП-ДБ на малцинството, ако заедно нямат мнозинство в парламента. То би било на база коалиционна формула и ще после ще търсят подкрепа, но не в коалиция с други политически сили. „Тогава темата за равно отдалечен премиер трябва да придобие характеристиката на равно приближен премиер и той да бъде с лице, което носи политическа отговорност“, подчерта представителят на ГЕРБ.

„Ние ще търсим подкрепа за правителство, което ще работи в интерес на българските граждани. Интересът на българските граждани е свързан с продължаване на политиките за повишаване на доходите, повече справедливост, усещане, че няма чадър над тези, които използват публични средства незаконно“, отговори на това предложение Николай Денков.

По думите му ПП-ДБ ще държи очертаните цели и задачи да бъдат записани в програмен документ, с който да започнат преговорите за общо управление.  И допълни, че логиката, че първия трябва да бъде подкрепен не е логиката на демокрацията.

Желязков заяви още, че ако ГЕРБ-СДС имат повече от 80 депутати в следващия парламент, ще предложат лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за премиер. Денков предупреди, че при това положение ПП-ДБ дори няма да започнат преговори за подкрепа. 

Делян Добрев попита представителите на ПП-ДБ дали в следващия парламент „Демократична България“ ще се съобразява с левите бюджети на „Продължаваме промяната“, или ПП ще подкрепя десните политик на ДБ.

„Явно грижата за хората г-н Добрев нарича лява популистка политика – повишаването на доходите, намаляването на неравенството – факт е, че с 25% реалните доходи са се увеличили, два пъти са се увеличили пенсиите през последните три години, минималната заплата е повишена с 50%. И това е, за да наваксаме дефицити, които се натрупаха при вашето управление. Това е грижа и инвестиция в хората, не са популистка политика“, отговори му Денков.

Според него ГЕРБ непрекъснато се опитва да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Добрев контрира, че от отговора е станало ясно, че „Демократична България“ никой за нищо не ги пита.

Николай Денков попита представителите на ГЕРБ-СДС дали коалицията ще преговаря след изборите с ДПС на Делян Пеевски и с „Възраждане“ и как си представят правителство на малцинството, в което казват какво ще се случва и очакват някой друг да го гласува.

„Ако преговаряме и вече сме в уточнена коалиция с вас за подкрепа на политиките, които съставляват стратегическата цел, която изповядваме, тогава ще преговаряме, с когото преценим, че е удачно.  Но това ще го решим заедно. Ако вие не искате да подкрепите правителство, или не искате да подкрепите първи общ мандат, тогава ние ще предложим правителство на малцинството и няма да преговаряме за коалиция с когото и е да е друг“, отговори Росен Желязков.

Денков коментира, че отново не е получил конкретен отговор на въпроса за преговори с Пеевски и „Възраждане“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети