Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Премиерът трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Политика

Денков: Премиерът трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Денков: Премиерът трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон - Tribune.bg

България е защитена, когато е част от Европейския съюз, когато е част от НАТО, затова аз лично нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представена от министър-председателя в случая.

Това заяви пред журналисти депутатът от ПП-ДБ и бивш премиер акад. Николай Денков по повод това кой трябва да представи страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ, предаде репортер на БГНЕС.

Позицията на ПП-ДБ е напълно ясна – България трябва да има последователна външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет, и съответно МС трябва да вземе решение кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, подчерта Денков.

Според него, мнозинството в Народното събрание досега ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока, която трябва да отговаря и на интересите на България.

Денков припомни, че държавният глава Румен Радев не присъства на Парламентарната асамблея на НАТО в София, а „предпочете да се изнесе от България, за да не влезе в тази дискусия“. „Ако някой е смел, както твърди, ако има позиции, трябва да е готов тези позиции да ги защити във форматите, които са наистина важни. Другата причина да се убедени в това е, че външната политика се определя от парламента и от МС, който всъщност реализира политиките за дадения парламент“, каза още той.

Попитан води ли президентът друга външна политика, председателят на ПГ на ПП-ДБ отговори: „Нека всеки сам да си зададе този въпрос и лесно ще намери отговора".

По думите му позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна съвпадат практически напълно с това, което представя като позиция Кремъл и ръководството в Русия. „Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Това трябва да бъде пределно ясно“, категоричен е Денков.

Денков съобщи, че от ПП-ДБ са подготвили предложение за промяна в закона, който защитава лицата, подали сигнали за корупция.

„Защита трябва да имат всички лица, които се опитват да осветлят неправомерни практики“, уточни той и допълни, че с тази поправка изпълняват европейската директива.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ използва случая да благодари на Христо Иванов. „Опитите да се омаловажат промените в Конституцията, са само за да не могат да разберат хората какво се случи. Тези промени са полезни и тепърва ще виждаме защо трябва да бъдат направени и каква е ползата от тях“, обясни Денков и обърна внимание, че промените в Конституцията бяха предизвикани от действията на Радев, който се „опита да придвижи България от парламентарна към президентска република“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети