Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Ротацията може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел

Политика

Денков: Ротацията може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел

Денков: Ротацията може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел - Tribune.bg
Снимка:

Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни. Това коментира премиерът Николай Денков на Конференция по сигурността в Мюнхен.

„Всички казаха, че очакват този процес да е успешен, за да продължим да правим това, което правим досега. Няма какво ново да добавя. Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма. Нищо ново по тази тема не мога да кажа”, каза Денков.

Той подчерта, че споразуменията трябва да се спазват и той ще подаде оставката на правителството на 6 март. След това ще продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващо решение.

„След 9 месеца на 6 март аз ще подам оставката си. Има си конституционна процедура, правителството продължава да работи. Няма драма“, поясни Денков. 

По темата с поста външен министър премиерът коментира

„Трябва да се намери решение, което да е приемливо и за двете страни. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори, а този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с г-жа Габриел”, каза Денков. „Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна“, допълни той.

Относно конференцията в Мюнхен Николай Денков коментира, че в Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна.

Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо, каза още той.

Попитан дали Австрия ни е дала точна дата за евентуално приемане на България и Румъния в Шенген и чрез сухопътните граници, Денков заяви: „Следващата помощ от България за Украйна и има ли забавяне? "Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение. С австрийския външен министър говорихме, че трябва да подновим преговорите, за да намерим решение, свързано с датата. Забавянето по границите е проблем за всеки бизнес".

Военният министър Тодор Тагарев пък не отговори конкретно на въпрос планираме ли следващ пакет от помощи за Украйна и какъв е той. „Нашата политика е постоянно да анализираме заявките на Украйна и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем публична информация".

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети