Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Съгласни сме на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на ЕС

Политика

Денков: Съгласни сме на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на ЕС

Денков: Съгласни сме на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Има общо съгласие за няколко приоритета в Многогодишната финансова рамка на ЕС

България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на Европейския съюз поради необходимостта от допълнително финансиране на приоритетни проекти. Премиерът акад. Николай Денков е изразил официално тази позиция на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на проектите, някои от които са много важни за нас, като например по темата миграция и защита на външните граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, за общата селскостопанска политика или „Хоризонт Европа“, които ние не искаме да бъдат засегнати“, каза министър-председателят в Брюксел.

Ако се приеме увеличение на вноските, на практика България няма да го почувства, защото по политиките за миграцията и външните граници на ЕС ще получи повече, отколкото ще внесе в ЕС с увеличената вноска.

При дебата за ревизия на Многогодишната финансова рамка на ЕС държавите членки са се обединили около няколко приоритета, които отразяват новите политически предизвикателства. Става дума за предоставянето на още подкрепа за Украйна, осигуряването на допълнителни ресурси в области като миграцията и управлението на външните граници, както и за помощта при бедствия. Обсъжда се как да бъдат финансирани тези допълнителни потребности – дали с нови средства, които ще се осигурят солидарно от държавите членки, или чрез преразпределение на наличните средства.

Ще се оцени до каква степен е реалистично преразпределение на средства в рамките на сегашния бюджет на ЕС и какви ще са ефектите върху други програми на Съюза като алтернатива на потенциалното пропорционално увеличаване на вноските. При постигане на съгласие за увеличаване на размера на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2024-2027 г. националните вноски ще бъдат определени по специална методика спрямо брутния вътрешен продукт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети