Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков се зарече, че няма да има внос на слънчоглед от Украйна в близък период

Политика

Денков се зарече, че няма да има внос на слънчоглед от Украйна в близък период

Денков се зарече, че няма да има внос на слънчоглед от Украйна в близък период - Tribune.bg
Снимка:

Дискусията беше много оживена, на моменти напрегната, заяви той

След среща със зърнопроизводителите премиерът определи дискусията като „,много оживена, на моменти напрегната“, но са се обединили, че или могат да дадат решение, или ще го търсят в най-кратък срок.

„Първо – относно слънчогледа след малко ще разговарям с премиера на Украйна. Ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена, когато уточним колко е голяма. В близкия период няма да позволим внос от Украйна“, увери премиерът Никола Денков.

По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори с Европейската комисия и Украйна, заедно с министрите на земеделието на страните членки на ЕС, добави той.

По думите му досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на селскостопанските продукти.

„Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост, така че да е ясно колко точно да бъде внесено ,за да не спре производството на олио и да бъде реализирана продукцията на българските земеделци. Бюджетните постъпления няма да бъдат ограничени“, каза финансовият министър Асен Василев.

Премиерът обясни, че е поет ангажимент до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите. Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявки и плащанията ще бъдат направени максимално бързо, в рамките на седмица или две, каза още Денков.

Той каза също, че правителството ще подготви предложение да се промени горната сума на помощта „de minimis“ за земеделците и ще го входира в ЕК. Относно петата точка - дали може да се намали границата, над която когато производителите на мляко са предали продукция, могат да получат такава помощ, ще бъде проверено юридически и ще бъде направено, ако е възможно.

Представителите на протестиращите земеделци не се ангажираха с обещание, че утре няма да протестират, защото трябва да чуят как ще се приемат думите на премиера и министрите. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети