Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков се зарече, че търси начин да улесни индексирането на цените за строителство

Политика

Денков се зарече, че търси начин да улесни индексирането на цените за строителство

Денков се зарече, че търси начин да улесни индексирането на цените за строителство - Tribune.bg
Снимка:

Правителството търси начин да улесни индексирането на цените по договорите за строителство, възложени по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП). За целта е необходимо да се подобрят правилата за това, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с представители на Камарата на строителите в България (КСБ).

Премиерът очаква конкретни предложения в тази посока, изготвени съвместно от Камарата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той се ангажира въз основа на тях Министерският съвет да промени методиката за индексиране на вече договорените цени. Правителството е готово също да предложи промени в ЗОП, ако това е необходимо. 

Ще се търси възможност финансовите средства за индексацията да бъдат заложени в централния бюджет за 2024 г., като се разпределят по отделните министерства – възложители на конкретните поръчки за строителство. 

Премиерът изслуша и други искания на представителите на строителния бранш, сред които беше да не се намаляват капиталовите разходи. От сектора алармираха за дисбаланс между правата и задълженията на страните по договорите за обществени поръчки, който е в полза на възложителите.

Браншът възрази срещу промяната в ЗОП, според която силно се ограничават застрахователните инструменти (т. нар. "бондове") като гаранция за добро изпълнение на договорите за строителство. Това ще възпрепятства малките фирми да участват в търгове и ще намали конкуренцията, аргументираха се представителите на КСБ. Според сектора ЗОП не отчита спецификата на договорите за възлагане на строително-монтажни работи, което прави трудно тяхното изпълнение. Затова от Камарата смятат, че трябва да бъдат разработени типови договори, които да възпроизвеждат принципите, залегнали в практиките на Международната федерация на инженерите-консултанти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети