Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков твърди, че е открил фиктивни почивки в МОН

Политика

Денков твърди, че е открил фиктивни почивки в МОН

Снимка:

„През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки, които са изплащани от МОН към дружеството „Ученически отдих и спорт". Става въпрос за 8 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки“, това твърди служебният министърът на образованието Николай Денков.

Той заяви, че в дружеството участват 145 почивни бази. Според договора, влязъл в сила от 2 юли 2019 година, с последващ анекс през юни 2020 година, дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 хиляди ученици и да реализира не по-малко от 482 хил. настанявания в поне 30 почивни бази за срок в 3 години. МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите ученици доплащат 18, 12 или 6 лева.

Според Денков, след първия одит на дружеството, ръководството признава за "погрешно отчетени настанявания" за 37 хиляди нощувки. Заради спомената грешка, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лева, но остават наясно останалите  7 млн. къде са, посочи още просветният министър. Според дружеството, те са записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период, стана ясно още от думите му.

В изненадващи проверки МОН обаче това лято в 18 бази са открити множество фиктивни почивки, които всъщност не работят.  


Топ новини

виж още

Актуална тема