Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков убеден: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и към европейския начин на живот

Политика

Денков убеден: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и към европейския начин на живот

Денков убеден: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и към европейския начин на живот - Tribune.bg
Снимка:

Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Той напомни, че минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и е станала 933 лева. До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари т.г.

Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, припомни Денков.

Той продължи с успехите на кабинета си: Значително са увеличени средствата за здравеопазване, финансирането и инвитро процедурите са увеличени с 20%, допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50% има и на еднократната помощ при бременност и раждане.

Учебниците стават безплатни, за първи път до 12 клас за всички основни предмети. Правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция, пристрояване и надстрояване надетски градини и училища. Остават безплатни детските градини, това позволява децата да се включат от най-ранна възраст в образователния процес. Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините. Чрез проекти, които са обявени прозрачно и тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи във всеки един момент, добави Денков. Подобряваме живота на хората с фокус върху децата и техните родители, без да застрашаваме фискалната стабилност на държавата, каза още той.

Очаква се днес правителството да приеме постановлението за изпълнението на Бюджет 2024 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети