Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков в спор с Костадинов: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

Политика

Денков в спор с Костадинов: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

Денков в спор с Костадинов: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме - Tribune.bg
Снимка:

Не сме приемали нови задължения във връзка с приемането ни в Шенген, настоя премиерът

Въпрос, свързан с опасността "България да бъде наводнена" от нелегални мигранти, доведе до размяна на обвинения между лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и премиера Николай Денков по време на парламентарния блиц контрол.

"Бяха смесени истини с лъжи. Бяха казани 2 лъжи", настоя Денков след острата атака от Костадинов. И подчерта, че по темата се спазва Дъблинското споразумение. То било подписано от правителство с мандат на БСП през 2007 г., а промяната през 2013 г. била подкрепена пак от правителство с мандат на БСП. Наложи се Костадинов да го смъмри, че не е прочел - 2007 г. кабинетът бил с мандат на настоящите им коалиционни партньори от ДПС.

"При влизането в Шенген правителството не е приемало друго задължение освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение - по скоростта, с която се обработват молбите", настоя Денков.

"Не са обсъждани никакви бройки. Както е работило до сега Дъблинското споразумение, така и ще продължи докато не бъде приета неговата промяна. Всичко, което е договорено до сега по отношение на Шенген е същото като сега съществуващото споразумение и то не е променяно от 2013 г. Другото са внушения, за да бъдат уплашени хората", продължи да твърди премиерът.

Костадинов пък заяви, че хората, които били написали на Денков какво да говори, му били оставили "вратичка да се изплъзва": "стриктно прилагане на Дъблинския регламент".

Лидерът на "Възраждане" изтъкна, че и до сега това споразумение не е спазвано от България, за да не се напълним с мигранти. Самите европейски държави не го правели и си подхвърляли нелегалните мигранти като топка за пинг-понг и никой не искал да ги регистрира на своя територия. "Това е опасно - ако вкарваме всеки от тях тук задължително, ние след 7-8 г ще сме с повече чужденци, отколкото с български граждани, предвид демографския срив", заяви Костадинов.

Това, с което плашите хората не се случва и няма да се случи, настоя премиерът Денков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети