Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков връчи изпълнен мандат на Радев, той обеща бързо да издаде указ

Политика

Денков връчи изпълнен мандат на Радев, той обеща бързо да издаде указ

Денков връчи изпълнен мандат на Радев, той обеща бързо да издаде указ - Tribune.bg

Николай Денков връчи днес папката с изпълнен мандат за съставяне на редовно правителство. Заедно с него бяха Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев.

Денков заяви, че всички имат нужда от успокояване на ситуацията, както и хората да видят, че институциите работят заедно, включително и президентството.  

„България има нужди от институции и политици, които да работят за сигуронст, справедливост и срещу корупцията. Които да укрепват суверенитета на страната и задълбочаване на европейската ни интеграция“, заяви Румен Радев.

Президентът увери, че по най-бърз начин ще издаде указ, за да може народните представители по съвест да гласуват за състава на кабинета.  

„Казах, че е важно да се направи плавен преход във властта, за да има спокойствие, да се предаде необходимата информация. Много е важно министрите да седнат, да обсъдят приоритетите, проблеми и решения, за които трябва да се действа бързо“, заяви Николай Денков.

Денков заяви, че няма никакъв знак, че Мария Габриел не е с него, защото мандатоносителя просто трябва да донесе папката. Вчера са имали многочасови разговори и призова да не се търси интрига там където ги няма. Той уточни, че на срещата е бил обсъден Плана за възстановяване, както и възможно най-бързо да се изтегли бюджета, както и да бъде поправен „този абсурден дефицит“. Като първи приоритет е поставен бюджета, който ще бъде оставен в ръцете на Асен Василев.

По повод протеста на Левицата днес той заяви, че не вижда от какво може да са недоволни хората, защото след пет поредни избори има надежда да се състави редовен кабинет.

„Не знам от къде идва напрежението за службите. Този запис беше разтълкуван напълно превратно. Всъщност службите трябва да служат на България и цялата идея на тяхното избиране и ръководство да бъде разпледелена. Конструкцията, която беше до момента работеше добре, защото имаше продължителност на служебните правителства и те са определени от един човек в момента. Не е вярно, че искаме да вземем службите от президента, а да се работи в синхрон“, заяви Денков.

В петък Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава на бъдещия проектокабинет, който ще бъде ротационен и ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС. Предвижда се Денков да бъде премиер първите 9 месеца, а Габриел следващите 9.

В последния момент беше сменен министърът на правосъдието, като постът се предвижда да заеме депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов.

Стана ясно и че Асен Василев остава предложението за финансов министър, но няма да бъде вицепремиер. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват „за“.

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на движението за конституционна реформа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети