Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков за кратко в НС за гласуването на оставката: Въпреки саботажите сме готови да продължим напред

Политика

Денков за кратко в НС за гласуването на оставката: Въпреки саботажите сме готови да продължим напред

Денков за кратко в НС за гласуването на оставката: Въпреки саботажите сме готови да продължим напред - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът акад. Николай Денков пристигна в парламента за дебатите по оставката на правителството. Бързо, бързо обаче той излезе на трибуната, за да обяви, че оставката му е изпълнен ангажимент, изнесе няколкоминутна реч и напусна залата.  

Денков очерта приоритетите и постигнатото през последните 9 месеца. „Въпреки саботажите и атаките сме готови да продължим напред. Оставката ми е изпълнение на поет ангажимент“, заяви той.

„В мотивите е записано, че кабинетът в оставка ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост, декларира Николай Денков.

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство не веднъж беше взривяван, записаното в декларацията бе изпълнено. Време е да направим решаващата за хората стъпка – изборът на регулаторите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, за да започнат регулаторите да регулират обществените взаимоотношения.

На масата на преговорите сложихме реформи, а не имена. С депозираната от мен оставка, искаме преговорите да започнат веднага“, заяви Денков от парламентарната трибуна.

„Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.", каза премиерът и припомни:

1. Ще излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което ще се сформира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първите 9 месеца ще бъда аз, а Мария Габриел вицепремиер и външен министър. А за следващите 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, аз ще бъда вицепремиер.

3. В края на всеки 9 месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

4. Правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма.

5. Ще се подготвят да приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи.

Време е да направим и стъпка шест:

6. Да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване на парламентарните групи с оглед гарантиране на най-добрия подбор от личности с високи морални качества.

Ще представим резултатите в следващите дни. Българската икономика расте с рекордно увеличение от 30% на чуждестранните инвестиции за последните 14 години. Втори сме по ръст на заплатите в ЕС. Доходите нарастват по-бързо от инфлацията. Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха. Бюджет 2024 е с фокус върху хората, добави Денков.

Нека да успокоя българските граждани правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи както и до момента за важните приоритети на хората – повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, посочи Денков.

„Това правителство е порочно заченато и абсолютно неестествено като „сглобка“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

По думите на соцлидерката приоритетите на правителството са изпълнени една на 3%, в законодателната програма от 80 заложени законопроекта има приети само 11 закона.

Нинова критикува и предложеното споразумение, където според нея липсват реформи в здравеопазването, образованието и повишаване на доходите.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети