Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков заподозря зърнопроизводителите в конспирация преди ротацията, нямало основание за протести

Политика

Денков заподозря зърнопроизводителите в конспирация преди ротацията, нямало основание за протести

Денков заподозря зърнопроизводителите в конспирация преди ротацията, нямало основание за протести - Tribune.bg
Снимка:
Николай Денков

„Както виждате няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме през следващите дни да продължим диалога със зърнопроизводителите, да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера. Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем тези производители, които наистина имат нужда“.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по повод на утрешната блокада.

„В момента не спорим за сумата за подпомагане, спорим за това, че ще окажем помощ само на тези, които са на загуба. Това ще се докаже само чрез декларациите към НАП“, обясни още Денков.

Премиерът заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и заяви, че нямат различия по нито едно от тях, с изключение по искането да получат подкрепа без да могат да докажат, че са на загуба през миналата година.

„Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тази загуба. Това, за което не сме готови да подкрепяме стопани, които ще се окажат, че през 2023 г. са на печалба. Това няма как да стане“, категоричен е Денков.

По отношение на исканата оставка на министър Вътев, той заяви, че това е политическо искане. „Аргументите са несъстоятелни“. Няма да обсъждам имена на този етап, защото не са приключили разговорите с Мария Габриел, каза още той, отговаряйки на въпрос, дали ще има смяна в земеделското министерство при ротацията. „Всички искания за смяна на министър Вътев, които видях днес, са неадекватни“, подчерта премиерът.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. „През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, заяви акад. Денков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети