Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков зове държавите от Балканите да се обединят

Политика

Денков зове държавите от Балканите да се обединят

Денков зове държавите от Балканите да се обединят - Tribune.bg
Снимка:

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред. С тези думи се обърна  премиерът акад. Николай Денков към колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически форум в Блед (BSF). В събитието се включи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Ще бъда повече от щастлив следващия път, когато се съберем в този състав, всички страни извън Европейския съюз (ЕС) тук вече да са започнали преговори за присъединяване. Балканите са общ икономически и географски регион, надявам се да станат такъв и политически. Но нашите страни имат доста домашна работа, която трябва да се свърши. В края на краищата ЕС не е просто географско обединение. Той е основан на ценности, които ни обединяват“, заяви българският министър-председател.

Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония, попита акад. Денков. „Това е политически проблем, който сега е част от преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 г.“, подчерта премиерът.

България също има „домашно“, с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени. „Искаме да си напишем домашното на 100%, за да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред“, заяви министър-председателят.

От създаването си през 2005 г. Стратегическият форум в Блед е водеща конференция в Централна и Югоизточна Европа. Той дава възможност на представители на различни области - дипломацията, политиката, икономиката, частния и публичния сектор и академичните среди, да обсъдят ключови предизвикателства през 21 век и да намерят иновативни решения на регионални и глобални предизвикателства. Тази година международната конференция се провежда под надслов „Солидарност за глобална сигурност“. 18-ото издание на форума включва и дейности, свързани с набирането на средства за пострадалите от катастрофалните наводнения в Словения през август т.г


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети