Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатът от БСП Росен Малинов, изгонен за отказ да носи маска – явочник на Шесто управление на ДС

Политика

Депутатът от БСП Росен Малинов, изгонен за отказ да носи маска – явочник на Шесто управление на ДС

Депутатът от БСП Росен Малинов, изгонен за отказ да носи маска – явочник на Шесто управление на ДС - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от БСП Росен Малинов бе изгонен тази сутрин от пленарната зала на Народното събрание, след като бойкотира слагането на предпазна маска. Неговият бойкот на противоепидемичните мерки става на фона на информацията, че колегата му от БСП Драгомир Стойнев е заразен с ковид-19.

Новината за изгонването на Росен Малинов от парламента бе съобщена от много медии, които обаче пропуснаха да отбележат факта, че депутатът от БСП е известен и с това, че е разкрит като бивш нещатен сътрудник на Държавна сигурност, припомня сайтът desebg.com.

Кой е Росен Малинов?

Росен Малинов е роден е през 1955 г. в София. Завършил е педагогика и история в СУ „Св. Климент Охридски”. Агентурната принадлежност на Росен Малинов е разкрита от Комисията по досиетата при проверката на кандидатите за народни представители за 42-то Народно събрание, оповестена през април 2013 г. Преди това той е проверен и разкрит като кандидат за общински съветник на местните избори през октомври 2011 г. Росен Малинов не е коментирал (до момента) сътрудничеството си с репресивния апарат на БКП.

Съдържател на явочна квартира

Архивните документи на ДС показват, че Росен Малинов е вербуван като съдържател на явочна квартира под псевдонима „ЛЮЛЯК” от Шесто управление на ДС за борба с срещу идеологическата диверсия през 1988 г. Той е сътрудничил на отдел 03 на Шесто, който е натоварен с борба срещу „подривна дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове”.

Съдържателят на явочна квартира е една от основните категории секретни сътрудници на Държавна сигурност. В строго секретна „Инструкция по придобиване, възпитание и ръководство на агентурата на органите на Държавна сигурност” от 1950 г. за явочниците е дадено следното определение:

„Съдържател на явочна квартира се явява също така секретен сътрудник на органите на Държавна сигурност, който предоставя на разположение на същите своята квартира на срещи на оперативни работници с агентурата. Съдържатели на явочни квартири се вербуват из средата на предани и патриотично настроени към народната власт граждани, предимно из средите на БКП. Тяхната вербовка се разрешава и оформя по същия начин, както на информаторите. Агентурата, работеща по една разработка не се приема в една и съща явочна квартира.”

В строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния апарат на ДС от 1956 г. е дадено следното определение:

„Съдържател на явочна квартира е проверен и надежден сътрудник, който се е съгласил доброволно да предостави своята квартира на органите на ДС за срещи с агентурата и провеждане на други агентурни мероприятия. Тази категория сътрудници се вербува между членове на БКП, актива на ДНСМ и по изключение честни безпартийни. Явочните квартири трябва да отговарят на изискванията на конспирацията и да осигуряват запазването в пълна тайна провежданите срещи. Съдържателят на явочна квартира и живущите с него лица не трябва да знаят агентурата по лица, фамилии и други белези.”

В строго секретна от особена важност заповед №І-30 на министъра на вътрешните работи за „Придобиването и използването на секретни сътрудници и доверени лица” от 30 май 1989 г. за тази категория секретен сътрудник е посочено:

„Съдържател на явочна квартира е секретен сътрудник на органите на ДС, който доброволно им е предоставил намиращите се на негово разположение жилищни и други помещения за срещи с агенти и резиденти.”

Прочистеното досие на „ЛЮЛЯК“

Досието на Росен Малинов „ЛЮЛЯК” е унищожено през май 1990 г., както почти всички материали за явочните и конспиративни квартири. Тези досиета са унищожени почти на 100 процента, тъй като едно подобно дело разкрива връзките на голям брой агенти и оперативни работници, които са ползвали съответната конспиративна квартира.

Унищожаването е извършено по известната строго секретна от особено значение заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев от 29 януари 1990 г. С нея БКП тайно от обществото и опозицията прочистват досиетата на репресивния си апарат.

БКП/ДС обаче не унищожават напълно досиетата. Оставени са минимални бележи, които гарантират на преименуваната БСП и висшите кадри на Държавна сигурност, впуснали се в политиката и бизнеса, че ще продължат да държат в зависимост, да контролират и използват агентите през годините на прехода.

За тази цел още в началото на 1990 г. в създадената специална технология по прочистване на агентурните дела. Указано е да се запазват няколко основни документа, които позволяват удостоверяването на агентурната принадлежност. Това са:

Картоните за регистрация на агента в картотеките;

Регистрите за вписване на привлечените агенти.

Тези два документа са минималното изискване, което е условие за установяване на принадлежност към тоталитарните комунистически служби от комисията по досиетата в приетия през декември 2006 г. закон за досиетата от тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) и опозицията.

Документите в досието „ЛЮЛЯК”

Запазените материали за принадлежността на Росен Малинов към Държавна сигурност са гореописаните. От регистрационния му картон се разбира, че той е вербуван на 15 ноември 1988 г. (година преди промените) от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия като съдържател на явочна квартира под псевдонима „ЛЮЛЯК”.

Основанието за вербовката е идейно политическа. Оперативният работник, който го е привлякъл е Николай Николов, удостоверил това с подписа си.

Към онзи момент Малинов е бил член на БКП. Заведен е като служащ. По това време Малинов е работил (служащ) в община „Средец” на столицата. Може да се предполага, че най-вероятно работното му място там е използвано от Шесто като явочна квартира.

Достоверността на картона се засича (потвърждава) от регистъра. Той съдържа номер по ред на вписването, псевдонима на секретния сътрудник (СС), поделението, което го е вербувало и датата на вербовка. В регистъра под №88529 е записан именно „ЛЮЛЯК” на Шесто управление от 15 ноември 1988 г. Като нововербуван секретен сътрудник през 1988 г. случаят с Росен Малинов е типичен пример за прочистването на досие на действащ сътрудник през 1990 г. от оперативния му работник, а не от архива.

Това се разбира от писмо на Националната служба за защита на конституцията (правоприемник на Второ главно управление на ДС), в която в началото на 1990 г. са прехвърлени на работа много оперативни работници от Шесто управление на ДС.

Писмото на НСЗК е до отдел 03 на ДС (архива), в което се изброяват изключени агенти и съдържатели на явочни квартири, чиито досиета, са унищожени. В списъка фигурира и досието на съдържателя на явочна квартира „ЛЮЛЯК” с регистрационен №88529 в регистъра.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, маски, ДС

Коментари (1)

БСП депутат Комунистически боклуци, сър!
24.10.2020 11:00 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети