Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутати от ГЕРБ не влизат в зала за вота - знак, че не са доволни от министри

Политика

Депутати от ГЕРБ не влизат в зала за вота - знак, че не са доволни от министри

Депутати от ГЕРБ не влизат в зала за вота - знак, че не са доволни от министри - Tribune.bg
Снимка:

Правителството ще оцелее - но не заради твърда подкрепа от сглобката, а защото опозицията не може да събере 121 гласа, има само 71. Своя математика, при която кабинетът да не бъде съборен от вота на недоверие, но и да разбере, че трябва да е по-сговорчив към ГЕРБ, възнамерява да приложи лидерът на партията Бойко Борисов, пише "24 часа".

“Правителството работи за интереса на България. Ако някой не иска да участва в това, може и да обърка математиката, но това е съвсем друга задача”, отговори му премиерът акад. Николай Денков. “Би било изключително глупаво някой да не подкрепи правителството”, допълни той.

Борисов няма намерение да свали правителството, но няма и да го подкрепи напълно. А от залата и при дебатите, и при гласуването ще отсъстват знакови лица на ГЕРБ, с което Борисов ще покаже на Денков, че има недоволство.

В тази демонстрация ще помогне и това, че вносителите на вота - “Възраждане”, БСП и ИТН, събират едва 71 гласа, а за да падне правителството, са им нужни поне 121 депутати. Второ, защото ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заедно имат 168 депутати. Така дори някой от мнозинството да отсъства или да не подкрепи кабинета, той пак събира достатъчно гласове.

Че ПП-ДБ ще застанат единно зад правителството, съмнение няма. “Друга алтернатива на управлението на Денков няма. Той се справя много добре и всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност”, коментира миналата седмица съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Вотът на недоверие няма да мине, заяви и Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ гарантира, че няма да е той човекът, заради когото ще падне правителството. И даде да се разбере, че чака партията му да поеме ротационното управление, за да се освободи от слабите министри. Въпреки това обаче даде сигнали към (не)коалиционните си партньори, че трябва да внимават по време на вота на недоверие.

В групата на ГЕРБ обаче има депутати, които неведнъж в последните месеци са демонстрирали, че не подкрепят кабинета. А първият, чийто глас се поставя пред скоби, е на бившия енергиен министър Делян Добрев, който почти всеки ден изобличава нередности в управлението.

Още в деня, в който Денков се закле като премиер, Добрев обяви, че ще следи всеки изхарчен лев и всяка стъпка на “Продължаваме промяната”. ПП са силно неподготвени хора, отсече той на 6 юни и в знак на протест не подкрепи правителството. “Гласувах “против”, защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт. Чакам с нетърпение да гласувам “за” при първия вот на недоверие към това правителство... И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!”, написа той във фейсбук, придружавайки публикацията си със снимка на гласуването си срещу кабинета.

Не е ясно каква точно форма на протест ще избере Добрев сега - дали ще спази заканата си да гласува “за”, или пък ще е “против” или “въздържал се”, или пък просто няма да влезе в пленарната зала, но подобен ход се очаква. Както се очаква също и други негови колеги да го последват, за да покажат неудовлетвореността си от правителството. Но не и с цената то да бъде съборено.

Зад правителството засега твърдо продължава да стои и ДПС. И поне до приемането на конституционната реформа със сигурност ще е така, даде да се разбере Делян Пеевски.

Той обясни, че от ДПС виждат много неща, но е по-добре да дадат оценката си, когато стане време за ротация. “Ако правителството си изпълнява ангажиментите към хората, ще ги подкрепяме, подкрепихме ги за споразумението с миньорите, чакаме да си изпълнят ангажиментите”, заяви Пеевски миналата седмица в кулоарите на парламента.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети