Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутати спориха кой е по-загрижен за производителите на плодовете и зеленчуците в страната

Политика

Депутати спориха кой е по-загрижен за производителите на плодовете и зеленчуците в страната

Депутати спориха кой е по-загрижен за производителите на плодовете и зеленчуците в страната - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Ципов: Дебатът за нашата селскостопанска продукция трябва да се води с предложения по Закона за храните

Народните представители влязоха в остър спор кой е по-загрижен за производителите на плодовете и зеленчуците в страната.

„Предлагате конюктурно решение и решение „на парче“ за защита на българската продукция в търговските вериги“, предупреди лидерката на Левицата Корнелия Нинова. По думите ѝ предлаганите промени в параграф на Закона за търговския регистър, с които се променя Законът за извънредното положение и се налагат санкции до 50 000лв. на търговските вериги, които отказват да предлагат на щандовете си „квоти“ родно производство,  няма да дадат очаквания резултат.

За Нинова истинското решение на проблема е това, което БСП предлага, а именно да се фиксира процент на зареждане на търговските вериги със стоки родно производство.

„Добре е, че има такъв консенсус, когато сме поставени в такава сложна ситуация. Добре е, че се правят предложения, за да се окаже съдействие на българските производители. Смятам, че дебатът трябва да се води с предложения по Закона за храните“, заяви в отговор юристът Красимир Ципов, председател на правната комисия в Народното събрание. Той смята, че е добре с промените, които се правят днес да се даде една рамка на МС. „Нека да предприемем тази първа стъпка, а в последствие да обсъдим с всички заинтересовани страни предложенията на земеделското министерство и сдруженията на производителите. Нека това да е първата стъпка“, призова депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

От Левицата коментираха, че производството на плодовете и зеленчуците не е като това на обувките и дрехите, защото земеделието е производство под открито небе. Депутатите социалисти настояха въпросите да се решат тук и веднага.

 „Правилното решение е да се създаде организация, а не да се затварят пазарите“, настоя червеният депутат Христо Проданов.

Александър Сабанов от ВМРО му припомни, че все пак трябва да се почне от някъде, защото толкова години нищо не е правено.

„Веригите влязоха без да им се поставят условия. В много държави се поставиха конкретни изисквания. Министърът на здравеопазването каза, че след Великден пазарите ще бъдат отворени отново. Кризисният щаб и министърът затвориха сега по Цветница и Великден, когато има голямо струпване. Дали е било правилно или не, времето ще покаже“, изтъкна войводата.

Красимир Ципов отново взе думата и подчерта, че не се обсъжда мярка за извънредното  положение, а се води принципен дебат. „МС е органът, който трябва да предприеме мерки. Не винаги действията са премерени, че да има непосредствен ефект от тях. При положение, че на тези пазари може да се стигне до масово разпространяване на тази болест, кое е по-важно бизнесът или животът. Трябва да се действа. Нека да подкрепим тази мярка. Живеем в различен свят. Преди месец не бяхме изправени пред това предизвикателство“, апелира председателят на праната комисия в парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети