Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вдигнаха до 5 MW мощността на ВЕИ за собствени нужди

Политика

Вдигнаха до 5 MW мощността на ВЕИ за собствени нужди

Вдигнаха до 5 MW мощността на ВЕИ за собствени нужди - Tribune.bg
Снимка:

Облекчени условия за домакинства и фирми да изграждат ВЕИ мощности до 5 мегавата за собствено потребление бяха приети от парламента с гласуваните на първо четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници /ВЕИ/. Поправката касае мощности, които ще могат да се правят в урбанизирани терени, дори и те да не са застроени. Срокът за поправки на текстовете между първо и второ четене на закона ще е две седмици, решиха депутатите. За по-голям - 3 седмици, настояха от ГЕРБ. Основният проблем според опозицията е, че се създавали условия за злоупотреби.

„Казвате, че с тази промяна се цели по-бързо присъединяване към мрежата. Но всичко това рухва, като видим допълнителните и заключителни разпоредби към закона, засягащи Закона за устройство на територията - че такива мощности може да се изграждат и на терени, които нямат основно застрояване. Това означава, че и в един празен двор може да се изгради такава мощност, като тези до 5 мегавата да са предназначени за продажба. 5 мегавата са изключително сериозна мощност. Никой не може да гарантира, че всеки един ще бъде добросъвестен и защото е подписал една декларация, няма да върне електроенергия към мрежата“, аргументира се депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова.

Според нея се създават реални рискове за сигурността за електроенергийната система на страната, а като сравнение тя посочи, че 5 МВ е мощност, която задоволява нуждите на община Видин, например.

„Настоящия законопроект се намесва грубо в добри практики от настоящето законодателство. С две думи - див популизъм. Самите министерства и организации, засегнати от този законопроект, казват, че той няма никаква правна стойност“, отбеляза и Младен Шишков от ГЕРБ.

„Възраждане“ се обявиха за предложението на управляващите.

„Нашите обструкции са по отношение на мощността - 5 мегавата, това са над 2000 домакинства. Самият мащаб създава затруднения как ще бъде включена към мрежата такава мощност“, призна депутатът Искра Михайлова.

От ДПС също имат своите опасения.

„Този законопроект е много закъснял. Това не е отговор на новите препоръки на ЕК, а на тези от октомври миналата година. Така че бързият влак на промяната се движи с 5 месеца закъснение“, изтъкна Станислав Атанасов от движението.

Той допълни, че промените в закона се отнасят единствено за екоенергия от фотоволтаици, а не за всички видове зелена енергия.

Въпреки съмненията за лобизъм законопроектът беше приет със 149 гласа „за“ и 110 - „против“ и 7 – „въздържал се“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВЕИ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети