Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите дадоха право на правителството да дава повече пари срещу пандемията

Политика

Депутатите дадоха право на правителството да дава повече пари срещу пандемията

Депутатите дадоха право на правителството да дава повече пари срещу пандемията - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът одобри на второ четене промените в Закона за публичните финанси

Министерският съвет ще може да преразпределя пари от държавния бюджет от министерства по бюджета на други институции, включително към Националната здравноосигурителна каса, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за публичните финанси.

Това се налага във връзка с развитието на пандемията от коронавирусната инфекция. Средствата ще се осигуряват за сметка на реализирани икономии по бюджетите на министерствата и други разпоредители с бюджети.

Левицата изрази притеснения и използва случая да се противопостави на харченето на пари от Министерския съвет.

 „Отдавна не сме парламентарна република, а някакъв хибрид. Извинявайте, но най-малко мислете за живота и здравето на всички министри и заместник-министри, които се возят в джипката с г-н министър-председателя, защото от последното му возене една купчина министри и заместник-министри влязоха в болница заради ковид“, обърна се към мнозинството социалистът Иван Иванов.

В отговор Мария Илиева от ГЕРБ коментира, че от БСП не са наясно с предложенията за промени в Закона за публичните финанси.

„Имам опасения, че някои от колегите не са разбрали какви са предложенията за изменение в Закона за публичните финанси“, изтъкна Илиева. Тя уточни, че предложенията са непосредствено свързани с бюджетния ефект и разходите, свързани за преодоляване на ковид кризата. По думите й става въпрос за една извънредна ситуация.

Друга промяната е по консолидираната фискална програма дефицитът да се вдигне от 2 на 3% от брутния вътрешен продукт /БВП/. Той може да надвиши 3% при извънредни обстоятелства, извън контрола на Министерски съвет. Така годишният ръст на разходите ще може да бъде по-висок от този на потенциалния БВП, като допълнително условие е това да бъде допустимо само при извънредни обстоятелства или при наличие на компенсаторни мерки, които увеличават приходите. При изчисляването на БВП няма да се вземат предвид парите, които идват от Европейския съюз и съфинансирането по проектите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети