Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите гласуват 10-годишна давност на задълженията на физическите лица

Политика

Депутатите гласуват 10-годишна давност на задълженията на физическите лица

Снимка:

Парламентът избира нов заместник-омбудсман

На пленарното заседание днес депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за задълженията и договорите, които целят установяването на 10-годишна давност на частните задължения на физическите лица. Вносители на текстовете са депутати от „Обедини патриоти“, които мотивират предложението с желанието си да премахнат фигурата на вечния длъжник.

Промените въвеждат 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, защото България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела такава за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

До този момент в българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите изискуеми задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

Парламентът ще избере и нов заместник-омбудсман на страната.

За поста е номинирана адвокат Елена Чернева-Маркова, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Бюрото за правна помощ в България. Тя бе изслушана в ресорната парламентарна комисия, където подчерта, че се интересува най-вече от социалните измерения на тази позиция и опазване правата на гражданите.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още