Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите гласуват 6 законопроекта преди парламентарния контрол

Политика

Депутатите гласуват 6 законопроекта преди парламентарния контрол

Депутатите гласуват 6 законопроекта преди парламентарния контрол - Tribune.bg
Снимка:

Днес като първа точка на народните представители е да проведат второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен от Костадин Ангелов и група народни представители. Целта на законопроекта е да даде нормативна възможност на министъра на здравеопазването при наличие на свободен финансов ресурс да има възможност да финансира дейности в областните лечебни заведения.

Депутатите ще гласуват и Законопроект за ратифициране на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените американски щати, внесен от Министерски съвет.

Вносителите посочват, че ратификацията на споразумението от Народното събрание се налага с цел максимално използване на предвидените в проекта възможности за логистично осигуряване между двете страни, касаещи разпореждане с вещи - държавна собственост. Споразумението установява специфични форми на разпореждане, документиране и отчитане на предоставянето на съответните ресурси, необходими на насрещната страна за конкретното мероприятие. Споразумението предвижда възможност за размяна в натура, предоставяне на подкрепа, включително вещи, срещу получаване на аналогични по стойност такива, както и предоставяне срещу заплащане на стойността на вещта или услугата. Тези механизми се използват като средство за логистично осигуряване и подкрепа между съюзни държави в рамките на НАТО. От друга страна, те не са предвидени в Закона за държавната собственост, който изчерпателно урежда възможностите за разпореждане с вещи в управление на бюджетни структури, което налага предприемане на законодателни мерки, за да може българската страна да прилага споразумението по отношение на предоставяне и получаване на вещи в рамките на логистично сътрудничество. Това налага споразумението да бъде ратифицирано от Народното събрание на основание чл. 85, ал. 1, т. 7 от Конституцията на Република България.

В програмата за работа на народните представители е включено и първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов и група народни представители.

Депутатите ще проведат и първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, първо гласуване на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, внесен от Министерски съвет, както и първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост, внесен от Министерски съвет и Кристиан Вигенин и група народни представители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети