Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Промените в Конституцията са приети и на трето гласуване (ОБНОВЕНА)

Политика

Окончателно: Промените в Конституцията са приети и на трето гласуване (ОБНОВЕНА)

Окончателно: Промените в Конституцията са приети и на трето гласуване (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Промените в Конституцията бяха приети окончателно и на трето гласуване. Общо гласувалите са 237 народни представители, 165 гласа „за“, 71 „против“, а единственият „въздържал се“ беше Бойко Рашков.

От заседанието отсъстваха Драгомир Стойнев, Мустафа Карадайъ и Петя Ставрева.

Веднага след обявяване на резултата Тошко Йорданов от ИТН поиска процедура по прегласуване, а Йордан Цонев от ДПС уточни, че тук гласуването е явно и със ставане от място и поиска почивка от името на парламентарна група. 

Вчера народните представители приеха промените в основния закон на второ четене. След 6 часа дебати депутатите решиха да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и на президента при съставяне на служебни правителства.

Сред приетите поправки е българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната. Промените в основния закон предвиждат и мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години без право на повторен мандат. А ВСС да се раздели на две - ВСС с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Заседанието започна с искане от страна на ИТН заседанието да се излъчва директно по БНТ и БНР, което не беше прието. От БСП заявиха, че приемане на Конституцията или поправки на основния закон трябва да се става от място и да се заявява волята, като не трябва да се прави скрито. Свиленски отправи искане не само промените в Конституцията, но и гласуването на Бюджет 2024 на второ четене да се излъват директно. 

Това предложение обаче също не беше прието. Иван Ченчев отчете, че от 12 точки в програмата на Народното събрание отсъства парламентарен контрол. Той запита къде е заповедта за отмяна на контрола, защото има важни въпроси към министрите, които не търпят отлагане. „Как е възможно да няма парламентарен контрол в органа, който да контролира изпълнителната власт“, заяви Ченчев. 

Росен Желязков препоръча на депутата от БСП да прочете правилника и да види, че 22-ри декември, петък е отбелязан като неработен ден за Народното събрание, когато се провежда парламентарен контрол.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети