Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите гласуват удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери (НА ЖИВО)

Политика

Депутатите гласуват удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери (НА ЖИВО)

Депутатите гласуват удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери (НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

По време на парламентарния контрол ще бъдат изслушани Бойко Рашков и Асен Василев

В последния си работен ден преди Коледната ваканция депутатите ще разгледат като първа точка от дневния си ред Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

Ще бъдат обсъдени два законопроекта - единият с вносители Десислава Атанасова и група народни представители, другият - с вносители Любомир Каримански и група народни представители.

Вчера депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси се събраха на извънредно заседание заради няколко неотложни въпроса. Те приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 г. Министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. „Това е съотносимо към ефектите тази година и миналата година“, коментира министър Василев.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ - с вносител Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ и приеха този на Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министър Василев настоя обхватът на мерките, предвидени в законопроекта, предложен от ИТН, да остане. Той обясни, че се предвижда актуализация на бюджета в средата на юли догодина, договорена от коалиционните партньори и добави, че настояват обхватът на мярката да остане. 

Заради кризата, свързана с COVID-19, ДДС беше намален на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, като изключение прави продажбата на спиртни напитки в заведенията, за използване на спортни съоръжения, за книги (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), за бебешки храни, пелени, както и за екскурзиите, организирани от туристически агенти със случаен автобусен превоз на пътници.

В програмата за работа на парламента беше включен и проект на решение за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. 

Кабинетът предлага да бъдат одобрени допълнителни 750 милиона лева за месечна добавка от 60 лева към пенсиите до юни. Предложени са и допълнителни 450 милиона лева, с които да бъде подпомогнат бизнесът заради поскъпналия ток, който фирмите купуват от енергийната борса.

Депутатите ще разгледат и предложението за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Вносители са Костадин Костадинов и група народни представители.

Това, което предстои още днес е изслушването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Поводът за изслушването на министър Рашков са постъпилите сигнали в МВР, предприетите действия и резултатите от тях, свързани с установяване на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 година.

Министърът на финансите Асен Василев ще бъде изслушан за връщането от Европейската комисия на представения Национален план за възстановяване и устойчивост, както и етапа на подготовка на Споразумението за партньорство за програмния период 2021-2027 година.

Василев ще обясни и за оперативните програми, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз през програмния период 2021-2027 година.

В началото на пленарното заседание Димитър Недялков от „Продължаваме промяната“ положи клетва. Той влиза в парламента на мястото на Николай Събев, който бе избран за министър на транспорта.

 



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети