Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите гледат извънредно на второ четене данъчните закони

Политика

Депутатите гледат извънредно на второ четене данъчните закони

Депутатите гледат извънредно на второ четене данъчните закони - Tribune.bg
Снимка:

На извънредно заседание депутатите гласуват данъчните закони, след като миналата седмица бяха окончателно одобрени от ресорната комисия. Ще бъде обсъдено колко да е ДДС в ресторантьорския сектор.

Между първо и второ четене изненадващо ПП-ДБ предложиха данъка да се върне на 20%, както беше преди пандемията, но това беше отхвърлено от бюджетната комисия. 

Предложението на ПП-ДБ за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите не мина в бюджетната комисия

От текстовете отпадна предложението бакшишът да се облага с данък, както и спорното предложение “донос - бонус”, според който хора, които подали на НАП информация за укрити данъци или осигуровки, да могат да получават 10% от установената сума като възнаграждение.

В Закона за местните данъци и такси парламентарната комисия отхвърли предложението на всеки 2 години общините да променят данък сгради. При Закона за корпоративното облагане се прие големите компании да се ползват с изключение при определени условия за инвестиции и наемане на служители.

Заседанието е в момент, когато бизнесът настоява за по-сериозни облекчения при въвеждането на 15-процентен данък за мултинационалните компании.

Данъкът се въвежда на ниво "Европейски съюз", но в редица държави има облекчения, смятат от бизнеса и част от парламентарните групи. Други са на мнение, че парите няма да отиват в държавите, където са централите на компаниите, а у нас. Това е само част от спорните текстове, в случая – в Закона за корпоративното подоходно облагане.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети