Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите избраха Йордан Цонев за председател на временната COVID-комисия

Политика

Депутатите избраха Йордан Цонев за председател на временната COVID-комисия

Депутатите избраха Йордан Цонев за председател на временната COVID-комисия - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът създаде комисия, която да следи за разходването на публичен ресурс за COVID-кризата

Депутатите избраха Йордан Цонев от ДПС за председател на временната COVID-комисия.

Със 109 „за” депутатите след прегласуване избраха ДПС да оглави временната комисия, която се създава за срок на действие на извънредните мерки.

Комисията няма да има заместник-председател, съобщава БГНЕС.

Парламентът създаде комисия, която да следи за разходването на публичен ресурс за COVID-кризата. 

Тя ще заседава за времето на извънредните мерки, които са в сила за страната ни заради разпространението на коронавируса. В съставът ѝ ще влизат 10 депутати, разпределени на паритетен принцип – по двама от всяка една парламентарна група. Основната им задача ще бъде да следят за това как държавата харчи публични ресурси, за да ограничи разпространението на COVID-19 у нас, както и да елиминира негативните икономически последици от болестта.

Идеята за създаването на комисията дойде от БСП, а лидерът на партията го аргументира с необходимостта от контрол и прозрачност при харченето на бюджетни средства. Левицата настояваше представител на опозицията да застане начало и предложи това да бъде депутатът проф. Румен Гечев, но номинацията му не получи одобрение на мнозинство.

От своя страна ГЕРБ се съгласиха да създаването ѝ, както и тя да бъде ръководена от опозиционен депутат, но не и от БСП.

„Не за друго, не защото нямаме уважение към колегата, който ще предложите за председател, а защото смятаме, че всъщност друга е целта за създаването на тази комисия”, аргументира позицията на управляващите Александър Ненков.

В края на работата си комисията ще има за задача да изготви подробен доклад за всички извършени разходи от държавата, както и анализ на тяхната ефективност. Освен за бюджетните средства, депутатите в състава ѝ ще следят и за изразходваните пари по фондове или други финансови инструменти на Европейския съюз.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати