Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отцепниците от БСП предлагат да няма праг за пренареждане на депутатските листи с преференции

Политика

Отцепниците от БСП предлагат да няма праг за пренареждане на депутатските листи с преференции

Отцепниците от БСП предлагат да няма праг за пренареждане на депутатските листи с преференции - Tribune.bg
Снимка:

Така ще се гласува за личности, а партийното влияние ще е по-малко, твърдят независимите социалисти

7-процентният праг за пренареждане на депутатските листи при преференциален вот да отпадне, настояват шестимата депутати, напуснали наскоро групата на БСП. Красимир Янков и Валери Жаблянов определят това като първа стъпка към въвеждането на мажоритарен вот в пропорционалната система.

Шестимата независими депутати предлагат още да отпадане текста в Изборния кодекс, който регламентира тези бюлетини, в които не е отбелязана преференция, да се прехвърлят към водача. „С отпадането на този бонус и бариерата от 7% ще има реална конкуренция между всички в листата“, изтъкна Красимир Янков. Той подчерта, че по този начин ще се гласува за личности, а партийното влияние ще е по-малко.

„Индивидуалната отговорност няма да се заменя с групова безотговорност“, посочи Янков. Според него с направените предложенията се създава предпоставка за по-висока избирателна активност.

„Избирателят по-директно ще определи депутатите, които да го представляват. Ще се преустанови възпроизвеждането на партийни елити и формално ще има мажоритарен вот за депутатите в пропорционалната партийна листа“, коментира пред журналистите в парламента Красимир Янков.

От своя страна, колегата му Валери Жаблянов допълни, че инициативата на депутатите, напуснали групата на БСП, отговаря на въпроса по какъв начин гражданите да изберат следващото НС. По думите му така преференциите щели да се превърнат в действителен инструмент за мажоритарен вот

„В момента високият праг, неясното им отчитане в комисиите, както и прехвърлянето на остатъка към водача, на практика ги обезсмислят преференциите“, каза Валери Жаблянов. Той предупреди, че машинното гласуване е само част от всички пороци в изборното законодателство, които са на път да се възпроизведат и в следващите избори.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети