Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите определиха правилата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия

Политика

Депутатите определиха правилата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия

Депутатите определиха правилата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия - Tribune.bg
Снимка:

Мястото остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка

В първото си заседание след изборната ваканция Народното събрание прие правилата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия, след като досегашният шеф Пламен Георгиев премина на дипломатическа служба във Валенсия.

Мястото остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка през юли, причина за която стана имотният скандал около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняват от неговия заместник Антон Славчев.

Парламентарната комисия за корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика предложи заседанието по избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ да се излъчва в реално време на страницата на парламента. На заседанието се представя доклад на комисията за допускане на определените кандидати. Депутатът, предложил дадена кандидатура, ще има до 2 минуни, за да я защити. За поста председател на Антикорупционния орган ще се счита избран този от кандидатите, който получи повече от 50% или този, получил най-много гласове над границата от 50%. Повторно гласуване ще се предприеме, ако никой от изслушаните не събере гласове над 50%. Тогава ще се допускат до изслушване първите двама кандидати по брой гласове. Ако и тогава не бъде избран председател на КПКОНПИ, се обявява нова процедура.

Със 150 гласа „за“ и трима „въздържали се“ депутатите приеха условията и реда за предлагане на кандидати за председател на КПКОНПИ, как да се проведе изслушването им, както и начина, по който кандидатурите да бъдат гласувани.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати