Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Караянчева остава председател на парламента

Политика

Цвета Караянчева остава председател на парламента

Цвета Караянчева остава председател на парламента - Tribune.bg
Снимка:

Цвета Караянчева: Моята чест не е функция на оценката на опозицията

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за оставка на Цвета Караянчева като председател на парламента. Решението бе взето със 126 гласа „за“, а  97 бяха „против“.

„Моята чест не е функция на вашата оценка“, посочи в изказването си пред Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебата.

По думите й депутатите от БСП и ДПС известно време са имитирали цивилизованост, след като записи с гласа на премиера са станали публично достояние.

„Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим“, изтъкна Караянчева. Тя разобличи хода на опозицията с искането на оставката й, като посочи, че целта не е тя, нито поста председател на Народното събрание, а целта на БСП и ДПС е атака срещу законно избраната коалиция от властта.

„Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка“, коментира от трибуната Караянчева.

Тя отново настоя, че трябва да се прави разлика между институционално говорене и партийно, както и това във „Фейсбук“. Караянчева припомни, че от преместването на депутатите в новата сграда до нея са изпратени две петиции от медиите.

„Реших темата да бъде обсъдена на председателски съвет. 2 октомври свиках извънреден председателски съвет, на който направих предложение да освободим достъпа на медиите до цялата зала. Присъстващите колеги дадоха първоначално мнение. Някои казаха, че отварянето на клуба е достатъчно добро решение, но все пак трябва да се консултират с парламентарните групи“, посочи председателят на парламента. Тя изтъкна, че представител на БСП не е присъствал на този председателски съвет.

„Лично поканих Свиленски и Зарков, за да ги запозная с предложението. Пратих официални писма до всички парламентарни групи с молба за отговор в срок - „Моля, ако имате възражения и нови предложения, свързани с места за достъп и условията на работа на представителите на медиите в НС, да ги изпратите писмено в срок до 8.30 на 7 октомври 2020 г. до началото на председателския съвет“. До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалив отказ. От залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи“, разтълкува позицията на БСП Караянчева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Тартковер?! На линия ли е или е на партиен инструктаж?!
15.10.2020 14:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати