Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха провеждането на референдум за отлагане на еврото

Политика

Депутатите отхвърлиха провеждането на референдум за отлагане на еврото

Депутатите отхвърлиха провеждането на референдум за отлагане на еврото - Tribune.bg

Народното събрание отхвърли провеждането на национален референдум за запазване на българския лев, като единствена официална валута до 2043 година. "За" провеждането на допитване бяха от организаторите "Възраждане", БСП и ИТН. 

Предложението беше внесено от инициативен комитет на 7 април и е подкрепено от партия „Възраждане“.   

Експерти по конституционно право посочиха, че парламентът е компетентен да разгледа предложението за референдум, но не е задължен да го проведе.

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че подобен референдум ще разклати сериозно постигнатия напредък на България за приемането на еврото.  

Последната дума ще бъде на Конституционния съд, ако той бъде сезиран.

Искането се прави в момент, когато на страната ѝ предстои да се присъедини към единната европейска валута, след като през 2020 г. влезе в известния като "чакалня за еврозоната" Механизъм на валутните курсове (ERM II).

Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 г. беше отложена като възможна дата, сега България се готви за евро от 2025 година. 

Според мнозинството в Народното събрание, така зададено предложение за национално допитване противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България Валутен борд.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети