Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката

Политика

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката - Tribune.bg

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че имат 6 месеца да преправят закона в НС

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката и гласуваха повторното му връщане на президента и обнародване в Държавен вестник. В подкрепа на текста бяха 133 народни представители, против – 49 и нито един въздържал се.

Държавният глава спря нормите, според които битовите потребители у нас трябва да излязат на свободния пазар на ток от 2026-та година. Според Румен Радев тези разпоредби ще затруднят живота на хората и противоречат на конституционното изискване за социална държава.

По време на дебата председателят на енергийна комисия към НС Делян Добрев призова колегите си да подкрепят законопроекта, за да получим второто плащане по ПВУ, а в последващите шест месеца да преработят закона, за да поправят всички неясноти и проблеми в него.

„Прав е президентът, че много от въпросите са останали неизяснени. Пуснахме законопроекта, защото гонехме срокове от ПВУ, беше ни предствено, че либерализацията е ключов ангажимет и ако не го приемем, няма да получим второ плащане по ПВУ, не че сме го получили. Има несъвършенства с този закон, но неговото приложение е от 1 юли 2024 г. Имаме 8 месеца да направим промени“, изтъкна Делян Добрев.

„Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме да приемем този законопроект, за да не спъваме работата по ПВУ, а в следващите шест месеца да изчистим всичко в този законопроект - тук в НС с експертите да решим въпросите и проблемите по този законопроект“, призова той.

„Министерството на енергетиката толкова си може. 2 години го правят и като дойде в НС се оказа, че нещата не са ясни. Като закона за ВЕИ-тата, не може да разчитаме на експертите в МЕ, а трябва тук с нашите екеперти да решим все още откритите въпроси“, оправи критикиа депутатът на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че това е шансът им да променят решението си като подкрепят ветото на президента. Той критикува, че не е ясно откъде ще има компенсации за енергийно бедните, но и освен това, че в закона няма регламентиран орган, който да ръководи целия процес.

„С тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители. Това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани“, смята той.

Павела Митова от ИТН коментира, че е крайно време българският „политически елит да спре да гледа на сектор „Енергетика“ като на „дойна крава за държавната хазна“. Според нея за подобни реформи са нужни повече от шест месеца, но и освен това подробен анализ. „Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители“, подчерта тя и призова колегите си да постъпят държавнически отговорно. Не унищожавайте българската енергетика лекомислено“, каза още тя.

Министърът на енергетиката не дойде на обсъждането, макар да бе отправена покана, защото имал неотложни ангажименти след 11 часа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети