Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в НПК

Политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в НПК

Снимка:

Фигурата на разследващ прокурор на обвинител №1 у нас остава

Депутатите отхвърлиха със 125 гласа „за“ ветото на президента върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с което фигурата на разследващ прокурор на обвинител №1 у нас остава.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов обърна внимание на колегите си в зала, че темата за контрол върху действията на главния прокурор повече от 10 години стои на фокуса на вниманието и на Народното събрание. Той подчерта, че за първи път след установяването на решението на Европейския съд по правата на човека - делото Колеви срещу България, парламентът дебатира сериозно по темата във връзка с внесения законопроект.  

„Нашите европейски партньори са ни отправяли множество препоръки. Да, получихме множество препоръки. Нека да обърна внимание на народните представители, че всичките тези препоръки касаеха сериозни промени, които трябва да бъдат направени в конституционния модел", припомни Ципов. По думите му във връзка със съдебната реформа трудно ще се постигне консенсус в зала, а трябва да се води дебат за промени в Конституцията. Затова Ципов призова колегите си да отхвърлят ветото на президента върху законопроекта за промени в НПК.

„Мотивите на президента за вето върху промените в НПК са неоснователни, непълни и в една своя част противоречиви“, коментира депутатът от НФСБ Христиан Митев. Според него вместо в тях да се говори за конкретния законопроект, се говори за съвсем други законодателни актове, които са били предлагани от 2019 г. до този момент.

„На практика няма никакви основания и никакви аргументи защо е липсвало или по какъв начин не се е провело обществено обсъждане на настоящия законопроект", уточни Митев. Той обърна внимание, че по законопроекта е имало становища и мнения.

„На следващо място президентът сочи, че е нарушен принципът на независимост на съда, като се основава на тезата, че Специализираният наказателен съд е извънреден съд. Това не отговаря на истината", изтъкна депутатът от НФСБ.

От опозицията напомниха, че се обсъжда 27-то вето на президента и в следваща точка на дневния ред на парламента предстои 28-то.

„В държава, в която има върховенство на правото - няма оголени кабели“, посочи Крум Зарков от БСП, с което напомни за трагичния инцидент със смъртта на 16г. момче от токов удар на столичен булевард. Зарков коментира и върнатото от президента  предложение за прокурор, разследващ главния прокурор.

„Това, което предлагате беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейската правна общност", уточни Крум Зарков. Аргументите му бяха споделени от 77 народни представители, които подкрепиха ветото на президента, а други трима се въздържаха, но тези гласове не стигнаха и ветото на държавния глава беше отхвърлено от мнозинството, а законопроектът с промените в НПК беше изпратен на президента Румен Радев за обнародване.  

 


Коментари (2)

ОБНАРОДВАЙ, ЧЕРВЕНА МУТРО!..................................................................................................... ДОКОГА ЩЕ ЛАЗИШ ПО НЕРВИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ?.......
17.02.2021 12:13 / Отговор
коментар Докато минат президентските избори и му бием шута завинаги!!!
17.02.2021 16:10

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още