Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за МВР

Политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за МВР

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за МВР - Tribune.bg
Снимка:

Това е 21-то вето на държавния глава

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за МВР. На 11 юни законопроектът бе приет на второ четене от Народното събрание и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 22 юни. Мотивите на президента са, че с новите разпоредби се създава нова дирекция в МВР, която  дублира охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Според държавния глава това създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

Очаквано – от БСП подкрепиха мотивите на държавния глава.

„Натоварваме МВР с несвойствени функции, а синдикатите в МВР са в готовност за протест“, напомни социалистът Иван Иванов.

Колегата му Красимир Янков допълни, че „ създадената правна възможност новата дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да охранява лица от държавната администрация и чуждестранни такива не е съобразена с чл. 20 от закона за НСО“. Янков дори влезе в дебат с председателката на парламента относно авторството на закона за НСО от 2015 г.

„2015 г. беше приет законът за НСО, предложен от Цветан Цветанов. Къде е той и защо не е в зала?“, попита Янков, на което Цвета Караянчева отговори, че Цветанов не е депутат.

„Не сте съгласни с предложенията на Цветан Цветанов. Ще ви се наложи още една промяна на закона до края на мандата“, прогнозира социалистът.

В отговор народният представител от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев констатира от трибуната, че всички промени в законодателството в сектор „сигурност“ са дело на ГЕРБ и той се гордее с това.

„Законите в сигурността ги кове ГЕРБ. Така се е случило, че медалът ние го закачаме. Подчертавам го, защото е важно кой прави промените в законите за сигурността“, изтъкна от трибуната Радев. Относно забележките на президента по направените от ГЕРБ промени в Закона за МВР той коментира, че и досега е имало дублиране на функциите на НСО от службата по охрана към съдебната власт.

„Основната тежест по време на Европредседателството я изнесе МВР. Ако е имало дублиране, то е съществувало и досега. Даваме възможност на една структура с регионални звена да осъществява охрана. НСО не може да е ефективно в села и паланки“, посочи бившият вътрешен министър. Относно мотивите на държавния глава, че от ГЕРБ не са спазили срока за внасяне на тези предложения, Радев подчерта, че предложенията са още от месец ноември, доста преди последните снимки със спящия премиер, а лично той на 16 януари тази година ги е внесъл в парламента. Съвсем логично на през месец юни те са разглеждани.

„Това е 21-то вето на държавния глава. Няма да се съгласим с мотивите“, обяви Радев.

Павел Шопов от Атака припомни, че партията още през 2015 г. е защитавала позицията за разформироване на НСО.

„Този Закон за МВР е хубав, защото той ще доведе до разформироване на службата /НСО/. Тази ерозия започна, когато бе създадена службата за охрана на магистратите, това е вторият акт и след това няма връщане и ще се наложи разформироване на УБО, защото то с леки реформи и промени продължава да работи и днес като НСО. Ако трябва и промяна в Конституцията да се направи, но трябва да се върви към разформироване на тази служба с огромен бюджет и състав. Няма служба, която да функционира, както в тоталитарно време“, напомни Шопов.

Лидерът на „Воля“ беше съвсем лаконичен, представяйки мотивите, с които от партията ще гласуват за отхвърляне на президентското вето.

„Няма да подкрепим ветото, защото не знаем кой бизнесмен с кой СМС му е посочил да го напише и внесе“, изтъкна Марешки.

ПГ на "Обединени патриоти" няма да подкрепи президентското вето върху Закона за МВР, подчерта и съпредседателят на групата Искрен Веселинов. 

"НСО не трябва да съществува или най-малкото – не трябва да съществува в този вид. Основна теза на президента е, че МВР придобива правомощия, които са типични за НСО. Тази колизия на правомощия ражда неикономичност и дисхармония. Ние смятаме, че тази структура е рядко срещано явление", заяви още Веселинов. Според него НСО няма място в нашата демократична система.

"Налице е абсолютно неразбиране на един от основните принципи, заложени в нашето законодателство - принципа на взаимодействие между държавните органи", подчерта и депутатът Красимир Ципов. В качеството си на юрист и бивш заместник-министър на МВР той отбеляза, че основната цел на този законопроект е да възстанови една основна структура в МВР, каквато е "Жандармерията", като я обедини със Специализирания отряд за борба с тероризма, който като отделна структура съществува от първия Закона за МВР.

„Променената среда дава ясен знак, че трябва да има взаимодействие между тези звена и поради тази причина е необходимо те да се обединят“, уточни Ципов.

Тезите му бяха цитирани и от неговия колега Маноил Манев.

"Толкова объркани мотиви и толкова трудно създадени мотиви не съм си представял, че ще прочета. Особено, когато са свързани със Закона за МВР, със службите за сигурност. Принципът и доброто отношение изискват да отговаряме на тези мотиви и да кажем нашето различно мнение по темата", повтори думите на Ципов от трибуната на парламента народният представител от ГЕРБ Маноил Манев. Така Манев се противопостави на мотивите на президента или „на този, който му ги е писал“, че има дублиране на функции и на служби от сектор „сигурност“.  

"И в момента има една комисия, която действа по отношение на НСО и е визирана в Закона за НСО, в която комисия са представени министърът на вътрешните работи, НСО, ДАНС и те определят едни строго специфични правила кой да бъде охраняван, допустимо ли е и т.н. т.н. Това дублиране ли е? Не, това не е дублиране. Това е онази комуникация, за която говорим", заяви още Манев. 

По думите му всеки, който се е докосвал до това, че служителите на регионалните дирекции на МВР са винаги там, където се извършва охранителна дейност от НСО.

"Въпросът е в друго, че НСО трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу личностни, политически и щения за власт от този, който я ръководи или от тези, които я ръководят и тогава тя ще следва своята нормална, професионална степен на развитие и няма да имаме тези напрежения", допълни още Манев.

След гласуване със 136 гласа "за" и 59 "против" депутатите приеха повторно Закона за МВР и преодоляха президентското вето.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Борисов Ако беше президент Борисов щеше да създаде още едно НСО-ИПон. Вижда се, че всичко се прави срещу президента. Парламентът е пълен с опростачени депутати-милиционерчета, които създават закони - недоносчета, които нямат нищо общо с демократичните принципи на правовата държава.
01.07.2020 13:47 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети