Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отново в спор за втората партида от изтребители F-16

Политика

Депутатите отново в спор за втората партида от изтребители F-16

Депутатите отново в спор за втората партида от изтребители F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите започнаха споровете още в първата точка от днешното заседание затова дали страната ни да закупи втора партида от изтребители F-16. Против се обявиха БСП и „Въздраждане“. 

„Сагата с този унизителен договор продължава с втория етап, изпълняваме всички условия на производителя, плащаме си редовно милиарди, но не получаваме нищо. Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска”, коментира Румен Гечев от БСП.

„Никакви резервни части, никакво обслужване. Не са предвидени и клаузи за обезщетяване на потребителя, ако със самолетите настъпят някакви проблеми. От икономическа, политическа и логическа гледна точка ще бъде национално предателство, ако се съгласим с този законопроект”, коментира още той.

Николай Дренчев от „Възраждане“ съобщи, че партията няма да подкрепи договора за нови самолети F-16. „Това е една обидна сделка за България, от икономическа, финансова и от гледна точка на националното достойнство”, заяви Дренчев.

На противоположната позиция останаха ГЕРБ и ДБ. „Тази реторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което Гечев беше министър, но не е достойно за една социалистическа партия в рамките на съюзите, в които членуваме”, коментира Атанас Славов от ДБ.

„Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас”, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ.

От ПП също участваха в разискванията по точката, но преплетоха по особен начин бойните самолети с хартиената бюлетина, като във всящо свое изказване наблягаха на това, че предстои да бъде премахнато машинното гласуване, както от партията на Кирил Петков прочитат въвеждането на смесено гласуване.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати