Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия на парламента за теча на данни от НАП

Политика

Депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия на парламента за теча на данни от НАП

Депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия на парламента за теча на данни от НАП - Tribune.bg
Снимка:

Галя Димитрова: НАП е обект на злоумишлено посегателство и считаме, че не следва да носим отговорност

Народното събрание прие доклада на Временната анкетна комисия за източването на информация от електронните бази данни на НАП. Председателят на Временната анкетна комисия Красимир Ципов изрази в зала задоволство от работата ѝ.

„Смятам, че имаше нужда от тази анкетна комисия, защото тя произведе един доклад от изслушванията на компетентните държавни органи. В тях има достатъчно констатации, които показват картината в държавната администрация по отношение киберсигурността“, посочи народният представител и призна, че има проблеми.

По думите му най-важният е, че не се инвестира достатъчно по отношение това да се създават и поддържат такива информационни системи.

„Когато са създавани, не са предвидени средства за поддръжка. Друго - НАП в желанието си да предоставя повече услуги на български граждани, не са положили достатъчно усилия за защита на данните“, категоричен е Ципов. Той отхвърли обвиненията на опозицията, че 11 години системите не са поддържани.

„Тези системи са разработвани предимно от служители от Национална агенция „Сигурност“. Запознайте се, недейте с лека ръка да подхвърляте обвинения. Нека да напомним, че се води досъдебно наказателно производства. Касае се за кибертероризъм, това е едно от обвиненията срещу установените лица“, изтъкна председателят на Временната анкетна комисия пред колегите си в зала.

„Установихме пропуски в нашето законодателство. За съжаление нормативната ни уредба в частта Наказателен кодекс не е адекватна. Не може да се предвижда лишаване от свобода до 5 години за престъпление, което може да засегне милиони физически и юридически лица“, подчерта Красимир Ципов. Според него опозицията използва удобно някои данни. Той защити позицията, че има смисъл от такива анкетни комисия, когато впоследствие пак се проведат изслушвания, за да се установи как са изпълнени препоръките.

„Ние не сме разследващ и наказателен орган“, обърна се Ципов към колегата си социалист, проф. Румен Гечев.

„Чухме призиви да бъдат подменени всички лични документи. Да ви уведомя, че МВР предприе кампания за изтегляне на срока за подмяна на личните документи, но нека да наблегна, че получихме писмена информация от Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет…и нито един представител на тези компетентни институции, в т.ч. от фирмите за бързи кредити, не смята, че е възможна незаконна злоупотреба с тези изтекли лични данни“,  увери юристът Красимир Ципов.

Червеният депутат Румен Гечев вдигна напрежението в зала като изнесе данни, че „щурман-насочвач и стрелец следят за хакери в НАП“. Според него в НАП има кадрови проблем, защото в структурите в агенцията, които отговарят за информационната сигурност, повечето кадри нямали нищо общо с информатика и математика.

„Назначен е щурман-насочвач. Каквото и да стане, сървърът е гарантиран“, иронизира червеният депутат.

Според социалиста е наглост, че няма нито един уволнен за теча на информация.

„Пълна трагедия е в НАП“, констатира Гечев. Той настоя за оставка на всички виновни, които "ни направили за срам пред цялата Европа".

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова му отговори, че щурманът - насочвач има гражданско образование „Електроника“, а стрелецът – „Стопанска икономика“.

„Стартирахме процес по защита на приложната среда. Продължават атаките тип „отказ от услуга“. Регистрираните потребителски дейности се наблюдават. Създадохме потребители с административни права с цел следене на опитите за достъп и атаки. Освен повишаване на производителността, постигнахме устойчивост на връзките с тяхното дублиране. Информационните системи са обновени на възможно най-високи нива“, подчерта шефът на НАП пред депутатите. Галя Димитрова напомни, че НАП предоставя 130 е-услуги на своите клиенти.

„Затова организирахме информационна кампания за работа и достъп до услугите след актуализацията на криптографските портали. Въведохме едни от най-добрите световни практики като интегриране на защитни стени от ново поколение“, похвали се директорът на приходната агенция.

Тя увери, че през март институцията ще представи на страните от ЕС доказателства за по-добра защита на личните данни и взетите мерки.

„Очакваме да бъде възстановен обменът на данни“, увери Димитрова. Относно отговорността тя е категорична, че злоумишлени действия са в основата на пробива в електронните бази данни на НАП.

„НАП е обект на злоумишлено посегателство и считаме, че не следва да носим отговорност в качеството си на администратор на лични данни, защото достъпът е в резултат на престъпно действие“, коментира Галя Димитрова от парламентарната трибуна.

С 94 гласа „за“, 52 – „против“ и 9 – „въздържали се“ Народното събрание прие доклада на Временната анкетна комисия за източване на информация от електронната база данни на НАП.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, доклад

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати