Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие доклада за националната сигурност, в който се посочват заплахите от хибридните операции на Русия

Политика

НС прие доклада за националната сигурност, в който се посочват заплахите от хибридните операции на Русия

НС прие доклада за националната сигурност, в който се посочват заплахите от хибридните операции на Русия - Tribune.bg
Снимка:

В документа на 200 страници се описват рисковете пред страната

Народното събрание прие доклада за национална сигурност на България за 2018 г. с 97 гласа „за“, 47 – „против“ и 10 – „въздържали се“. В документа се разглежда финансовата и икономическата ситуация у нас, външната политика, енергийната сигурност, както и здравния сектор и демографията на страната.

В доклада се посочва като заплаха хибридните операции на Русия, както и че Москва е генератор на международна и регионална нестабилност.

„Значителни рискове и заплахи за националната и съюзната сигурност генерира и активното използване от руската страна на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите ѝ“, пише в доклада.

„Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. „хибридна война“, продължиха да бъдат основно средство за  формиране и  разпространение на  превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица  държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО“, се посочва в документа.

Посочва се и че основно предизвикателство пред сигурността в Черноморския регион остава конфликтът в Източна Украйна

„Средата на сигурност се формираше от опитите на Руската федерация да се утвърди като военен и политически фактор в регионален и глобален мащаб. Водената от Кремъл политика на противопоставяне с НАТО и ЕС  продължи независимо от икономическите санкции и влошаващите се вътрешни социално-икономически условия“, пише в доклада. Ясно се посочва и че България потвърждава позицията си, че Кримският полуостров е незаконно анексиран от Кремъл.

Докладът отчита, че през 2018г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията. Отбелязани са и 9 риска пред енергийната ни сигурност, в т.ч. възможностите за реализация на АЕЦ "Белене" и недостатъчната междусистемна свързаност на газопреносната мрежа със съседните страни. За дейностите на чужди специални служби, се отбелязва че през 2018 г. разузнавателната активност спрямо България е свързана с протичащите в региона процеси и членството на страната в НАТО и ЕС, с акцент върху ротационното представителство на Съвета на ЕС през първото тримесечие на годината.

Очаквано опозицията не подкрепи доклада, а депутатите ѝ го критикуваха остро с аргументите, че той не предава реалното състояние в страната и е твърде позитивен. За социалистът Таско Ерменков „няма достатъчно мерки и планове за реално справяне със сериозни въпроси като корупцията, демографската криза, бедността и неравенството“. Валентин Радев от ГЕРБ, обаче е убеден, че реалните постижения на управлението са неоспорими, като напредъка в борбата с контрабандата, увеличената разкриваемост на престъпленията и намаляване на катастрофите. Народният представител беше изумен от безпардонното отхвърляне на доклада от опозицията.

„В доклада присъства всеки един проблем“, настоя бившият вътрешен министър. Колегата му Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че правителството е постигнало значителни успехи по отношение на противодействието на контрабандата.

„Ние постигнахме нива, които не са характерни дори за старите държави-членки на ЕС“, отбеляза Ципов и напомни, че нивата на контрабандата са сведени до 5 на сто.

В края на разискванията Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет, в качеството си на вносител изрази благодарност за внимателния прочит и направените препоръки.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, Русия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети