Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха доклада за работата на прокуратурата

Политика

Депутатите приеха доклада за работата на прокуратурата

Депутатите приеха доклада за работата на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Гешев: Ние дължим отчетност за нашата работа пред българските граждани

Със 117 гласа „за“ депутатите от управляващото мнозинство приеха доклада за работата на прокуратурата. Обвинител номер 1 Иван Гешев призна, че е изпитвал затруднения да отсее въпросите на народните представители към него от политически твърдения и лозунги.

„Но не бях чут за конституционното решение, което изисква уважение към Конституционния съд, който казва какви въпроси могат да се задават на главния прокурор“, констатира Гешев в пленарна зала. Той припомни, че наказателното правосъдие е 10% от цялото правосъдие в страната. Гешев се похвали с 94,5% осъдителни присъди.

„В останалите 90%, където не участва прокурор, всичко е идеално и няма проблеми“, попита той депутатите и им припомни, че справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда.

„Не прокуратурата пуска предсрочно убиец на дете на бивш депутат“, коментира главният прокурор, визирайки случай на австралиеца Пол Фрийман.

Иван Гешев призна, че е работил с Корнелия Нинова в една служба като следователи.

„Ще й отговоря юридически, макар че въпросите й са политически“, посочи главният прокурор. Той напомни, че има процедури, по които се отстранява главен прокурор и те са регламентирани в българското законодателство.

„Не ме притеснява какви фигури ще бъдат приети за контрол на главния прокурор. Нямам притеснения. Моята работа е в три направления – общи указания към прокурорите, надзор за законност след произнасяне на прокурори от 5-6 различни инстанции, разпределям преписки. Това е моята недосегаемост. Това е реалната власт на българския главен прокурор“, разясни Гешев. За него митът за всевластния главен прокурор е политически.

Относно това колко време е необходимо за едно дело, той уточни, че решението се взима от българските магистрати. „Шизофренно разделение се наблюдава – аз съм всемогъщ и в реално време да отговарям за всички дела и всеки отделен прокурор“, сподели във връзка упреците към дейността си Гешев.

По повод 15-те сигнали на БСП той би категоричен, че по всяко едно от тези разследване отговорност носи всеки отделен прокурор.

За политиците в КТБ главният прокурор посочи, че му е известно  едно лице, което има присъда на първа инстанция.

„За чумата по свинете не съм специалист, ще проуча темата“, обеща Гешев. Той се похвали, че за чистотата на въздуха на България първа е заговорила българската прокуратура.

„Тя заедно с контролните органи спря горенето на опасни отпадъци, съдържащи олово. Може би не сме направили достатъчно, но ще продължим да работим“, увери Гешев.

По-нататък социалистът Антон Кутев се поинтересува за хода на разследването на снимките от спалнята на премиера и защо 6 месеца няма резултати.

„Какво за шкафчето? Нямам притеснение да отговарям, ако съм наблюдаващ прокурор“, контрира го главният прокурор.

На въпросите на ВМРО за сепаратизма и защитата на българския национален интерес в случая с незаконната ОМО Илинден, за ромска интеграция и съмнителното финансиране на неправителствени организации Гешев посочи, че по тези случаи работят конкретни прокурори съвместно с ДАНС и тези дела са от компетенцията на Спец прокуратура.

„Ако има престъпления, ще бъдат повдигнати обвинения“, коментира главният прокурор. Той апелира за промени в НК и НПК, тъй като по думите му всеки български гражданин може да загине на светофар като журналиста Милен Цветков. Гешев изтъкна, че 3 млрд. лв. замразени у нас е водещ европейски резултат.

„Никой прокурор не взима решение под натиск от политици, защото очаква определен резултат. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите оценки. Ако ни интересуват, трябва да спрем да работим. Интересува ни справедливост за битовата престъпност, телефонните измами и т.н.“, подчерта главният прокурор. Той коментира и връзката на депутата Делян Пеевски с делото КТБ.

„Ще повторя, за когото са събрани доказателства, са повдигнати обвинения. Живеем в демокрация и спазваме законите. За депутата Делян Пеевски е установено по делото, че получените пари са върнати на КТБ. Предмет на разследване не са кредитополучателите, а необезпечаването на кредитите е дело на друг състав на НС. 10-15% от дейността на КТБ е била банкова дейност, пръв го каза Стив Ханке и я нарече пирамида“, обобщи хода на делото главният прокурор. Той попита защо определени български граждани се крият от нашето правосъдие в страни извън ЕС и напомни, че онези, които са се крили в Испания вече са изправени пред съдебните институции в страната.

„Ако да арестуваш действащ министър, е двоен стандарт, дай Боже повече такива резултати“, похвали се Гешев.

Той повтори, че подкрепя усилията на МВР.

„Нямам проблем да се явявам в различен формат пред народните представители. Ние дължим отчетност за нашата работа пред българските граждани“, заяви в заключение пред депутатите главният прокурор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети