Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха глоба до 15 000 лв. за храни без маркировка

Политика

Депутатите приеха глоба до 15 000 лв. за храни без маркировка

Депутатите приеха глоба до 15 000 лв. за храни без маркировка - Tribune.bg
Снимка:

МС ще изготвя Национална програма за предотвратяване и намаляване загубата на храни

Народното събрание гласува на второ четене санкции за търговци, когато на пазара се пуснат храни от животински произход, за които няма здравна или идентификационна маркировка. Според окончателно приетите текстове от Закона за агрохранителната верига физическото лице - нарушител се наказва с глоба от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 7000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 7000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 13 000 до 15 000 лв.

Основно министрите на земеделието, на здравеопазването и на икономиката ще провеждат държавната политика по агрохранителната верига.

Министърът на околната среда и министърът на земеделието ще координират дейността на контролните органи, свързани с прилагането на закона. Министърът на икономиката ще отговаря за държавната политика по отношение на безопасността и качеството при производството на спиртни напитки, на етилов алкохол и на дестилати от земеделски произход.

Официалният контрол по агрохранителната верига на всички оператори ще се извършва и след жалби на граждани, и публикации в медиите.

Народните представители решиха правителството по предложение на министъра на земеделието да приема Национална програма за предотвратяване и намаляване загубата на храни. Дейностите по нея се финансират от държавния бюджет в рамките на бюджета на земеделското министерство.

Органите на МВР, както и другите държавни и общински органи, в рамките на своята компетентност, са длъжни да оказват съдействие на министрите при предотвратяване, преустановяване и разкриване на нарушения по агрохранителната верига и при прилагане на принудителни административни мерки от органите, които осъществяват официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига.

Който възпрепятства контролния орган при осъществяване на дейностите му, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 15 000 лв.

Когато нарушението е на юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 13 000 до 15 000 лв., а при повторно нарушение - от 15 000 до 20 000 лв.

Депутатите ще продължат утре с гласуването на второ четене на Закона за агрохранителната верига.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати