Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020

Политика

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020

Снимка:

Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата, заяви Горанов

На първо четене - депутатите приеха Бюджет 2020. Със 126 – „за“, нито един „въздържал се“  и 92 „против“ годишната финансова рамка на страната бе одобрена.

„Балансираният бюджет е удобният инструмент за преминаване през евентуални несгоди“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата. Той обясни и че при най-негативния сценарий ще може да се отбележи разумно бюджетно салдо.

„Принципът е да харчиш, толкова колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата“, категоричен бе Горанов.

Вътрешното потребление и инвестициите да са двигател на икономиката през следващата година, което да доведе до ръст от 3,3%. Има възможно да бъде изтеглен нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

Не се предвижда вдигане на преките и косвените данъци за общините. Все пак Горанов призова да се ревизира имотният данък.

„Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20, до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хиляди лева. Е, няма как да стане“, заяви той.

Финансист № 1 на държавата припомни и че структурните реформи не се извършват през бюджета.

Очаквано, опозицията разкритикува предложената финансова рамка на страната.  

„С една дума липсата на реформи е очевидна. Няма как да се съгласим, че бюджетът не трябва да финансира реформи. Точно това е документът, който трябва да финансира политиките на правителството, ако желае разбира се, да прави реформи“, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

„Трябваше да има реформи, които да бъдат финансирани от бюджета“. Това каза от своя страна заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата. Той посочи, че ДПС няма да подкрепи бюджет 2020 г.

Депутатът от управляващите Евгения Ангелова припомни миналото и финансовото състояние на хазната при други правителства.

„Какво си спомняме оттогава. Заварихме огромен бюджетен дефицит, неизпълнение на приходите, спрени европейски програми, фалирала банка и още, и още“, посочи тя.

Като сериал „Безсмислено дърдорене и чешене на езиците“ определи дебата лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Посочи, че растежът не е достатъчен и че е нужно да се направи повече. Обърна се и към колегите си от БСП и ДПС:

„Прави сте чисто формално, като български граждани. Като политически партии нямате моралното право да го правите, защото колеги от ГЕРБ със същото право ви казват: „При вас какво беше?“.

Той посочи, че Воля ще подкрепи Бюджет 2020 г.

Окончателно бюджетът ще бъде факт след второ гласуване, като между двете гледания в пленарна зала се очаква да бъдат внесени и предложения за промени.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още