Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020

Политика

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020 - Tribune.bg
Снимка:

Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата, заяви Горанов

На първо четене - депутатите приеха Бюджет 2020. Със 126 – „за“, нито един „въздържал се“  и 92 „против“ годишната финансова рамка на страната бе одобрена.

„Балансираният бюджет е удобният инструмент за преминаване през евентуални несгоди“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата. Той обясни и че при най-негативния сценарий ще може да се отбележи разумно бюджетно салдо.

„Принципът е да харчиш, толкова колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата“, категоричен бе Горанов.

Вътрешното потребление и инвестициите да са двигател на икономиката през следващата година, което да доведе до ръст от 3,3%. Има възможно да бъде изтеглен нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

Не се предвижда вдигане на преките и косвените данъци за общините. Все пак Горанов призова да се ревизира имотният данък.

„Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20, до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хиляди лева. Е, няма как да стане“, заяви той.

Финансист № 1 на държавата припомни и че структурните реформи не се извършват през бюджета.

Очаквано, опозицията разкритикува предложената финансова рамка на страната.  

„С една дума липсата на реформи е очевидна. Няма как да се съгласим, че бюджетът не трябва да финансира реформи. Точно това е документът, който трябва да финансира политиките на правителството, ако желае разбира се, да прави реформи“, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

„Трябваше да има реформи, които да бъдат финансирани от бюджета“. Това каза от своя страна заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата. Той посочи, че ДПС няма да подкрепи бюджет 2020 г.

Депутатът от управляващите Евгения Ангелова припомни миналото и финансовото състояние на хазната при други правителства.

„Какво си спомняме оттогава. Заварихме огромен бюджетен дефицит, неизпълнение на приходите, спрени европейски програми, фалирала банка и още, и още“, посочи тя.

Като сериал „Безсмислено дърдорене и чешене на езиците“ определи дебата лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Посочи, че растежът не е достатъчен и че е нужно да се направи повече. Обърна се и към колегите си от БСП и ДПС:

„Прави сте чисто формално, като български граждани. Като политически партии нямате моралното право да го правите, защото колеги от ГЕРБ със същото право ви казват: „При вас какво беше?“.

Той посочи, че Воля ще подкрепи Бюджет 2020 г.

Окончателно бюджетът ще бъде факт след второ гласуване, като между двете гледания в пленарна зала се очаква да бъдат внесени и предложения за промени.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети