Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки

Политика

Депутатите приеха на първо четене изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки

Депутатите приеха на първо четене изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки - Tribune.bg
Снимка:

Управляващи и опозиция спориха къде да бъде контролът по разпоредбите

Парламентът прие на първо четене изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки. Този закон урежда условията и реда за производството, получаването, преработката, етикетирането, търговията и контрола на гроздето, предназначено за производство на вино, лозаро-винарски продукти и спиртни напитки, както и управлението и контрола на лозаро-винарския потенциал.

С актуализирането на националната правна рамка се цели осъществяване на регулиране, което съответства на европейските стандарти и изисквания.

Народният представител проф. Светла Бъчварова обяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта. Като основен мотив тя изтъкна факта, че действащият Закон за виното и спиртните напитки е в съответствие с европейските регламенти и разполага с действащ механизъм за превенция, за да осигури възможност за развитие на сектора.

Депутатът Бюрхан Абазов от ДПС посочи, че парламентарната група на движението също няма да даде подкрепа.

"Ще подкрепим предложение контролът по Закона за виното и спиртните напитки да остане в Изпълнителната агенция по лозата и виното“, заяви в отговор председателят на Комисията по земеделието и храните и депутат от ГЕРБ Мария Белова.

"Имаме срок между първо и второ гласуване, в който срок всеки един от нас може да внесе своите предложения и основно тези възражения на колегите касаят къде да бъде контролът дали да е в Агенцията по виното и лозата или в Министерство на икономиката. Нека подкрепим закона на първо гласуване, да имаме по-дълъг срок между първо и второ, всеки един от нас да си внесе предложенията и да приемем тези текстове, които съответстват на европейския регламент", призова Белова.

"За" законопроекта гласуваха 105 народни представители, "против" - 62 и "въздържали се" - 9, с което той бе приет на първо четене.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати